Έρχονται τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ – Αυτοί κερδίζουν 25% έκπτωση

Έρχονται μεθαύριο (3/6) τα ειδοποιητήρια, που θα αναρτήσει ηλεκτρονικά για τις εσιφορές των μη μισθωτών ο e-ΕΦΚΑ, με την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής να είναι στις 10 Ιουνίου, αφορώντας την εισφορά απασχόλησης Απριλίου και, αν κάποιος πληρώσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη, τότε θα λάβει έκπτωση της τάξης του 25% στο ασφάλιστρο.

Σύμφωνα με όσο αναφέρονται στη διαδικτυακή έκδοση του «Έθνους», αυτό ισχύει για όσους έχουν εξοφλήσει τις υπόλοιπες εισφορές 2020 (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου). Την έκπτωση 25% που ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο των ελευθέρων επαγγελματιών από 220€ σε 165€ δικαιούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, είτε πλήττονται από τον κορωνοϊό είτε όχι, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα μέχρι 10 Ιουνίου, ενώ «παράθυρο» άνοιξε για σύνταξη πριν από τα 62 έτη.

Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα κι εφόσον εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους κύριους και δευτερεύοντες ΚΑΔ μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31/10/2020.

Σύμφωνα με τον νόμο 4690/2020, το ευεργέτημα της έκπτωσης 25% θα δοθεί και για τον μήνα Μάιο.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τρεις επιλογές:

1) Να πληρώσουν κανονικά το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία τους χωρίς την χρήση της έκπτωσης εφόσον το επιθυμούν.
2) Να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% και να πληρώσουν την εισφορά του Απριλίου μειωμένη κατά 55 ευρώ μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου. Προσοχή, απαραίτητη προυπόθεση για να κάνουν χρήση της έκπτωσης είναι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2020. Αν έχουν οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν μέχρι 10 Ιουνίου και να δικαιωθούν την έκπτωση.

3) Να πληρώσουν την εισφορά σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης έως 31.10.2020 αν κι εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες- είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι. Αντίθετα η δυνατότητα πληρωμής των εισφορών Απριλίου σε 4 δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο αφορά μόνο όσους πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Η έκπτωση ισχύει για όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Ιανουαρίου – Μαρτίου και δεν κάνουν χρήση της 4μηνης “μίνι ρύθμισης” που θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων λόγω κορωνοιού. Δηλαδή η έκπτωση 25% ισχύει κατ αρχήν για όσους καταβάλλουν τις εισφορές μηνός Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου.

Αυτό μεταφράζεται στην πράξη ως εξής:

Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)

1η κατηγορία εισφορών

– προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ

– με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών

– προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ

– με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών

– προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ

– με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών

– προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ

– με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών

– προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ

– με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών

– προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ

– με 25% έκπτωση 432 ευρώ

Έρχονται τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Προσοχή, η μειωμένη εισφορά θα έχει αντανάκλαση και στις συντάξιμες αποδοχές, καθώς προβλέπεται πως “ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20”. Δεδομένου ότι η έκπτωση παρέχεται για λίγους μήνες – κατ αρχήν για 2 μήνες – δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι σημαντική η αντανάκλαση του μέτρου στην βάση υπολογισμού της μελλοντικής σύνταξης.

Την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι κάνουν χρήση του μέτρου παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.

Την παράταση, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση δικαιούνται:

– οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό κύριο ή δευτερεύοντα κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ στις 20/03/2020 που αναφέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών – όπως ισχύει κάθε φορά – ε τους πληττόμενους κλάδους από τον κορωνοϊό.

Οι εν λόγω επαγγελματίες δικαιούνται παράταση καταβολής των εισφορών ως εξής:

– στην παράταση μπαίνουν οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Απριλίου απαιτητές έως 31/5/2020, καθώς και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών

– οι εισφορές αυτές εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31/10/2020. Προβλέπεται δηλαδή μια “μίνι ρύθμιση” για την καταβολή των εισφορών Απριλίου σε 4 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο και μετά.

– Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης (από 31/10 και μετά) επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Υπενθυμίζεται πως για τους ίδιους δικαιούχους (πλήττονται βάσει ΚΑΔ) η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης έχει παραταθεί κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Έχουν παγώσει δηλαδή οι ρυθμίσεις για 3 μήνες και η αποπληρωμή μεταχρονολογείται ώστε να ξεκινήσει από τέλη Ιουνίου και μετά.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.