Αδαμαντία Οικονόμου: Αντιδράσεις για την αντιφατική στάση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής φρόντισε, τόσο με την αγόρευσή της τον Δεκέμβριο όσο και με την πρότασή της επί των ελαφρυντικών, να προκαλέσει ποικίλα σχόλια

Η πρώτη φορά που ο Τύπος αλλά και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με την εισαγγελέα της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, στη διάρκεια της αγόρευσής της, όταν είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ενώ μάλιστα τότε είχε πει πως από τη δικογραφία δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Λίγους μήνες μετά, στις 7 Οκτωβρίου 2020, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, καταδικάζοντας επτά πρώην βουλευτές της, μεταξύ αυτών τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό για τη διεύθυνση αυτής. Έκτοτε, στη δικαστική αίθουσα άρχισε η συζήτηση για τα ελαφρυντικά που δικαιούνται ή μη οι καταδικασθέντες και ο λόγος δόθηκε ξανά στην εισαγγελέα. Αρχικά, η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε, βάσει της καταδικαστικής απόφασης, να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν, προκαλώντας αντιδράσεις στους συνηγόρους υπεράσπισης.

Έτσι, στη δεύτερη αγόρευσή της, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ. 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι από τους επτά κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.

Η… απολογία της εισαγγελέως που προκάλεσε σχόλια και έντονες αντιδράσεις

Η απόφαση της Αδαμαντίας Οικονόμου να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους υπεράσπισης των καταδικασθέντων για τους λόγους που την οδήγησαν να ζητήσει τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός της δικαστικής αίθουσας από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, όσο και εκτός, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της προτάσής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αδαμαντία Οικονόμου.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η «πίσω – μπρος» συμπεριφορά της εισαγγελέως αλλά και η εμμονή στην αρχική της στάση απέναντι στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, παρά τη συντριπτικά καταδικαστική απόφαση της έδρας, οδήγησε, μεταξύ άλλων, τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής, Κωστή Παπαδάκη, να ζητήσει την παραίτησή της.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει το δικαστήριο εάν τελικά θα αναγνωρίσει ελαφρυντικά, σε ποιους από τους καταδικασθέντες και ποια θα είναι αυτά.

Το «μπρα ντε φερ» προέδρου και εισαγγελέως

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, το κλίμα ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, είναι περίεργο. Η συγκεκριμένη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι κοινή από όλο το ακροατήριο, και από τις δύο πλευρές μάλιστα, τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά και της πολιτικής αγωγής. Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.

Μάλιστα, το περίεργο αυτό κλίμα μεταξύ των δύο γυναικών αποτυπώνεται και στις αποφάσεις που κρίνουν τον ρυθμό με τον οποίο προχωράει η δίκη. Αν και χθες, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, αναμενόταν η απόφαση επί των ελαφρυντικών, τελικά όταν ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις, η κυρία Λεπενιώτη ζήτησε να αποσυρθεί το δικαστήριο για διάσκεψη, όμως η Εισαγγελέας ζήτησε διακοπή λόγω κόπωσης.