Αναστολή σύμβασης και άνεργοι: Τι αλλάζει για 1 εκατομμύριο πολίτες

Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα για τα ποσά των αναστολών Νοεμβρίου. Τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι στην Αττική και τι θα πάρουν οι μισθωτοί στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι άνεργοι είναι δικαιούχοι των 400 ευρώ.

Δέσμη τριών βασικών μέτρων για πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους και ανέργους ενεργοποιείται σταδιακά, λόγω του νέου καθολικού lockdown, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου: 

  1. Αναστολές συμβάσεων εργασίας για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε όλη την χώρα, από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και ειδική αποζημίωση που θα υπολογιστεί με βάση το ποσό των 800 ευρώ για 30 ημέρες
  2. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που απέκτησαν πρόσφατα (από 1η Μαρτίου 2020 και μετά) την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου,
  3. Επιπλέον δυο μηνιάτικα σε όλους τους επιδοτούμενους ανέργους – κοινούς, μακροχρόνιους και αυτοαπασχολούμενους – των οποίων το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε ή λήγει από Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Τα προσωρινά λουκέτα με κρατική εντολή επιστρέφουν στο προσκήνιο και σε γενικευμένη χρήση για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού επελαύνει σε όλη την χώρα. Μαζί με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων επιστρέφουν στο προσκήνιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που ειδικά για τον Νοέμβριο και για 30 ημέρες θα φτάνει στα 800 ευρώ, έναντι 534 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα τεθούν τον Νοέμβριο περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, καθώς το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού, προυπολογίζεται, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, στα 890 εκατομμύρια ευρώ.