Απαγόρευση μετακινήσεων: Πρόταση βόμβα στο τραπέζι. Ποια τα τρία νέα μέτρα

Στο τραπέζι, μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας αλλά και της χώρας μετά την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων και των νεκρών.

Πίσω από το «πορτοκαλί» και το «κόκκινο», που μαρτυρούν τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, δεν υπάρχουν μόνο οι πρώτες τοπικές καραντίνες και περιοριστικά μέτρα οριζόντιας – ουσιαστικά – μορφής (όπως η χρήση μάσκας σε κάθε μετακίνηση των πολιτών, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου), αλλά κρύβονται και νέα σενάρια, σκέψεις και επιχειρησιακά σχέδια για επόμενα βήματα αυστηροποίησης, εφόσον χρειαστούν, τα οποία ενδέχεται να αφορούν σε περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» στη χθεσινή της έκδοση, τονίζοντας πως στις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν εξαντλήθηκε η εργαλειοθήκη κυβέρνησης και επιστημόνων.

Τα τρία νέα μέτρα που υπάρχουν στο συρτάρι και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

«Λουκέτο» στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο κατά το «μοντέλο του Παρισιού». Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αντιθέτως, υποστηρίζει, παραμένουν στο συρτάρι «όπλα» που αφορούν (και) μπλόκο στις μετακινήσεις των πολιτών εντός της επικράτειας, τη στιγμή που το κεφάλαιο «κλειστά – ανοιχτά σύνορα» ανοίγει στα επόμενα 24ωρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μικροσκόπιο

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ότι στο μικροσκόπιο δεν μπαίνουν μόνο τα εθνικά σύνορα, αλλά και εκείνα που χωρίζουν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους ακόμη ένα «όπλο», που αναμένουν να το ενεργοποιήσουν όταν κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται πως ο υγειονομικός χάρτης ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 διαθέτει ποικιλία χρωμάτων (από πράσινο έως και βαθύ κόκκινο) χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο. Οι «πράσινες» και οι «κίτρινες» γεωγραφικές περιοχές είναι «παρθένες» ζώνες, υπό την έννοια ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν έχει καταφέρει να τις κατακτήσει. Αντιθέτως, για 19 περιφερειακές ενότητες – στις οποίες, σημειωτέον, κατοικεί ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας – έχει σημάνει ο «πορτοκαλί» και ο «κόκκινος» συναγερμός.

Μοιραία, σε Κοζάνη και Καστοριά που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ισχύει και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας όπου ισχύουν τα μέτρα.

Και παρότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους, ενδεικτικά, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο, κατά τα «Νέα».

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, προστίθεται στο ρεπορτάζ του ίγιου Μέσου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.

Επισημαίνεται, δε, πως η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιδείξουν πειθαρχία, δεδομένης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Εθνικά σύνορα

Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητείται ένας καλύτερος συντονισμός των εθνικών συνοριακών πολιτικών, προκειμένου να μην επιστρέψει ξαφνικά στην Ε.Ε. η κατάσταση απομόνωσης της περασμένης άνοιξης.

Το θέμα, και συγκεκριμένα ο προσωρινός περιορισμός των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ παράλληλα με τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση επαφών και τις ρυθμίσεις περί καραντίνας, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι των 27 στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.

Στις 29 Οκτωβρίου, ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοί του θα συζητήσουν για ένα ευρύτερο πακέτο θεμάτων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το οποίο θα εγκρίνει την προηγούμενη ημέρα η Κομισιόν.

Οι εν λόγω διαβουλεύσεις θα ανοίξουν τον κύκλο τακτικών τηλεδιασκέψεων τους επόμενους μήνες, με αντικείμενο αποκλειστικά την πανδημία – μια ιδέα που μοιράστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τους ομολόγους της στην προ ημερών διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαίοι παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη να αποφευχθεί οτιδήποτε θα απειλούσε με νέες αναταράξεις τις οικονομίες, ωστόσο δύσκολα μπορεί να προεξοφληθεί ο τρόπος που τα κράτη – μέλη θα αποφασίσουν να διαχειριστούν τα σύνορά τους μπροστά στην αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ενδεικτικό (και προφανώς ανησυχητικό) παράδειγμα, αυτό της Ουγγαρίας, που ανακοίνωσε επισήμως στην αρχή του φθινοπώρου την επιστροφή της σε συνθήκες άνοιξης, με σφράγισμα των συνόρων της για τους αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως αναφέρουν τα «Νέα».

Εξού και πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές (επιτρόπων κ.ά.) για έγκαιρο και μεγαλύτερο συντονισμό στην κατεύθυνση να προστατευθεί το «δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης». Ηδη πάντως η Κομισιόν έχει προτείνει την εξέταση κοινών κριτηρίων πριν από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες, ενώ σε λειτουργία είναι η πλατφόρμα Re-open EU – ένας διαδραστικός χάρτης με τα ισχύοντα εθνικά μέτρα, πληροφορίες για τους επισκέπτες της κάθε χώρας κ.λπ., καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 935 νέα κρούσματα του sars-cov-2 στη χώρα χθες, Σάββατο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 29.992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3.828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 91 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι και 564 συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.