Δίκη Χρυσής Αυγής: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για το κάλεσμα Λαγού – «Φρούριο» το Εφετείο

Το κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, που έκανε ο Λαγός μέσω Twitter, σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Το κάλεσμα του Γιάννη Λαγού για συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, όπου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Ο ευρωβουλευτής, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν ένα από τα βασικά πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου, εμφανίστηκε προκλητικός σε ανάρτησή του στο Twitter γράφοντας: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε όλα τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε».

Το κάλεσμα Λαγού σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία. Τελικά, η ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προέκρινε ως καλύτερη λύση την απαγόρευση της συγκέντρωσης λόγω «σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια». Δεδομένο θεωρούνταν από τις Αρχές ότι σε περίπτωση συγκέντρωσης χρυσαυγιτών, θα υπήρχαν αντισυγκεντρώσεις από αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα. Μία εξ αυτών, μάλιστα, είχε ήδη προαναγγελθεί χθες Κυριακή στο άκουσμα του καλέσματος Λαγού, πριν προλάβει η ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώσει την απαγόρευση της συγκέντρωσης των χρυσαυγιτών.

Οι περισσότεροι από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» την τελευταία περίοδο. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα κάποιες λίγες οργανωμένες ομάδες, που εξακολουθούν να στηρίζουν τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χ.Α. Τέτοιες ομάδες θα μπορούσαν, τουλάχιστον δυνητικά, να εμφανιστούν έξω από το Εφετείο σήμερα Δευτέρα.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο δρόμο μία τέτοια ομάδα χρυσαυγιτών ήταν την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Εκεί χρυσαυγίτες βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται οι προτομές των  Τερτσέτη και Πολυζωϊδη, με κεντρικό σύνθημα: «Η Χρυσή Αυγή δεν θα πεθάνει. Η Ελλάδα θα νικήσει».

ha2.jpg

Το «ξήλωμα» της οργάνωσης και η αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της φαίνεται ότι δεν… πτοούν κάποιους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σήμερα σε επιφυλακή έξω από το Εφετείο, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν απόπειρα συγκέντρωσης – έστω και ολιγάριθμης- από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Ένα άλλο θέμα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Γιάννης Λαγός στο δικαστήριο, σε περίπτωση που κάνει πράξη τα λεγόμενά του και εμφανιστεί στο Εφετείο. Εάν δηλαδή θα επιχειρήσει να κάνει κάποιου είδους… σόου είτε μπροστά στις κάμερες είτε εντός της δικαστικής αίθουσας.

Σε κάθε περίπτωση, αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα Λαγού χρυσαυγίτες». Πάντως, τόσο έξω από το Εφετείο όσο και στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρχει σημαντικός αριθμός ενστόλων αλλά και αρκετοί αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες της Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα (Δευτέρα 12 Οκτωβρίου) στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών, λόγω της συνέχισης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς: Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας. Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.