Δίκη Χρυσής Αυγής: Live streaming και live blog για την απόφαση

Το ethnos.gr βρίσκεται μέσα στην αίθουσα του Εφετείου και έξω από το κτίριο και σας μεταφέρει όσα γίνονται με live εικόνα και συνεχή ενημέρωση

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς γύρω στις 11:00 η πρόεδρος της Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει την ποινή. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, όπως και η αγωνία των συγγενών των θυμάτων και των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονται έξω από το Εφετείο, αλλά και εκατομμυρίων ανά τη χώρα και τον πλανήτη. Είναι ή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, που δρούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος η Χρυσή Αυγή;

Το ethnos.gr με συνεχή ενημέρωση, τόσο μέσα από τη δικαστική αίθουσα, όσο κι έξω από το Εφετείο, αλλά και με ζωντανή εικόνα σε συνεργασία με το Open TV θα δίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τον παλμό και τα όσα γίνονται γύρω από την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώνει ανά απόφαση, ποιοι είναι αθώοι και ποιοι ένοχοι. Για την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, ένοχος είναι μόνο ο καθ΄ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Παύλου ΦύσσαΓιώργος Ρουπακιάς, εισηγούμενη επί της ουσίας την αθώωση όλων των άλλων κατηγορουμένων. Για την εισαγγελέα, οι επιθέσεις ήταν μεμονωμένες πράξεις, χωρίς εντολή «άνωθεν».

Ωστόσο, με βάση τις δικονομικές διατάξεις, η εισαγγελική πρόταση σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, αφού η πρόεδρος και οι εφέτες θα εκδώσουν απόφαση με βάση την κρίση που σχημάτισαν οι ίδιοι.

Αν το δικαστήριο δεν υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση των κατηγορουμένων για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

 • Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
 • Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Ο δρόμος μέχρι την… απόφαση

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο θα έχουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι… μακρινή. Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση.

Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Η Αστυνομία θα πραγματοποιήσει διακοπές της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα θα κλείσει η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η οδός Λουκάρεως αλλά και οι κάθετοι δρόμοι. Οι αστυνομικοί έχουν σχέδιο και για την περίπτωση που εμφανιστούν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Από τις 6:00 το πρωί, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων, στο κάτωθι οδικό δίκτυο:

 • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
 • Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
 • Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
 • Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
 • Κούζη, σε όλο το μήκος της.
 • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
 • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από την 07:45΄ ώρα).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, δύνανται να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

 • Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
 • Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Λ.Β.Σοφίας.
 • Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
 • Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.
 • προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα “ΕΛΠΙΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” (για ασθενείς και εργαζόμενους):
 • Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)
 • Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
 • Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να αποφεύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους προαναφερόμενους οδικούς άξονες, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.