Διάλογο άνευ όρων θέλουν οι Τούρκοι. Για “μαξιμαλιστικές αξιώσεις” μιλάει ο Ακσόι

“Δεν έχουν καμία νομιμότητα και αξία για την Τουρκία οι «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» της Ελλάδας στην Aνατολική Μεσόγειο” δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας την έκδοση νέας Navtex της Ελλάδας για τις παράνομες δραστηριότητες του Oruc Reis.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: “Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άλλη μία ανακοίνωση σήμερα (11 Νοεμβρίου), στην οποία επανέλαβε τις γνωστές αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα που συνεχίζει να διεξάγει το πλοίο μας Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι ανακοινώσεις δεν έχουν καμία νομιμότητα και αξία για εμάς, καθώς βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας περί θαλασσίων συνόρων, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική. Η Τουρκία θα συνεχίσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τα δικά της και της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αναφέρει στις δηλώσεις της ότι επιζητεί ειλικρινά λύσεις στην περιοχή, αλλά από το να κάνει δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση, να προβαίνει σε στρατιωτικές δραστηριότητες και να στρέφει λάθος τα τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας και να προκαλεί, θα πρέπει να δώσει θετική απάντηση στην έκκλησή μας για άνευ όρων διάλογο”.