Εκπλήξεις στα ΑΤΜ: Συντάξεις Νοεμβρίου, αναδρομικά που δεν περίμεναν. Ειδική πλατφόρμα για κληρονόμους

Ποιες οι εκπλήξεις που θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ με αναδρομικά που αγγίζουν έως και τις 9.000 ευρώ;

Σε τέσσερις φάσεις θα ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών στους συγγενείς- κληρονόμους όσων συνταξιούχων δεν πρόλαβαν να δουν το χρώμα του χρήματος, μετά από πολυετείς δικαστικές διαμάχες.

Η πρώτη φάση θα «τρέξει» με ευθύνη του ΕΦΚΑ.

Αμέσως μετά την καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 950 χιλιάδες εν ζωή συνταξιούχους, θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για αναδρομικά κληρονόμων.

Αυτή θα αφορά περίπου 170 χιλιάδες κληρονόμους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν το δεύτερο βήμα: να μπουν και να υποβάλουν αίτηση για την πίστωση των αναδρομικών στο λογαριασμό τους.

Με ασφαλιστικές δικλείδες η διαδικασία πίστωσης

Από τον ΕΦΚΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι κι ότι δεν θα ζητηθούν εκ των προτέρων δικαιολογητικά είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης.

Ωστόσο, στη φάση 3 και 4, θα λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να αποφευχθούν… παρατράγουδα. Ειδικότερα, θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, κατά τους οποίους κάποιοι από αυτούς τους κληρονόμους θα ειδοποιηθούν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση να υποβάλουν αρμοδίως τα αναγκαία δικαιολογητικά π.χ. πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, βεβαίωση από το Ειρηνοδικείο για την ύπαρξη διαθήκης ή όχι διαθήκης κ.λ.π.

Ποια θα είναι τα ποσά των αναδρομικών

Εντός 15 ημερών, όσοι κληρονόμοι πάρουν τέτοιο… ραβασάκι, θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν οι διαδικασίες περί ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι για να πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρούν δύο προϋποθέσεις: 1) οι κληρονομηθέντες συνταξιούχοι να ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο, δηλαδή στο διάστημα Ιουνίου 2015- Μάϊου 2016 και 2) οι ίδιοι να μην έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

Τι ποσά αναδρομικών αναμένονται;

Για συνταξιούχους ΙΚΑ: Από 600 έως 4.560 ευρώ

Για συνταξιούχους Δημοσίου: Από 1.340 έως 5.100 ευρώ

Για δικαστικούς: Από 4.500 έως 9.000 ευρώ

Για ΕΤΑΑ: Από 1.450 έως 3.400 ευρώ

Για τράπεζες και ΔΕΚΟ: Από 1.360 έως 9.200 ευρώ.

Με βάση τις σχετικές τροπολογίες, οι συνταξιούχοι των Ταμείων ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ θα λάβουν αναδρομικά για 11μήνες από τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του έτους 2012 αλλά μόνο στις κύριες συντάξεις.

Από την άλλη, στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται τα ποσά από τη μείωση του Νόμου 4093 /2012 που επέβαλε κλιμακωτό ψαλίδι 5% -20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, όχι όμως και την περικοπή του Νόμου 4051 του 2012, για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, καθώς αυτή κρίθηκε συνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πως και πότε θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών

Η πληρωμή των αναδρομικών θα γίνει παράλληλα με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου ως εξής:

-Στις 23 του μήνα θα πληρωθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό , δηλαδή σε 1,3,5,7,9. Η ακριβής ημερομηνία πληρωμής θα καθοριστεί από το ΔΣ του ΕΦΚΑ.

-Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό δηλαδή σε 0, 2,4, 6, 8

-Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε δικαιούχους των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις οι οποίοι από τα εν λόγω ταμεία καθώς επίσης και του ΟΓΑ.

-Την Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά των δικαιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΤΑΤ και της ΔΕΗ και μαζί θα πληρωθούν σε όλους τους συνταξιούχους από τα παραπάνω ταμεία οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου.