Εμβόλιο γρίπης και πνευμονιόκοκκου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε ποιες ομάδες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Άγγελο Χατζάκη

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, μίλησε στο Open για τον κορoνοϊό, την χρήση μάσκας και τους εμβολιασμούς. Ο καθηγητής ανέφερε ότι απαιτούνται δύο με τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, όπως ισχύει με το εμβόλιο της γρίπης. «O εμβολιασμός ελπίζουμε να ξεκινήσει Φεβρουάριο – Μάρτιο. Τότε θα αλλάξει η ψυχολογία. Το εμβόλιο θα βοηθήσει. Και πολλοί αρνητές θα αλλάξουν γνώμη.  Γύρω στο 70% να εμβολιαστούν θα είναι πολύ ευχάριστο» σημείωσε

Αναφορικά με τις μάσκες σχολίασε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που έχουμε στα χέρια μας καθώς είναι το μόνο μέσο που χειριζόμαστε 100%.

Όσον αφορά στο αν πρέπει όλοι να κάνουν το εμβόλιο γρίπης, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια ποτέ δεν έβλαψαν, αλλά προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για την κρίσιμη κατάσταση στην Αττική και ιδιαιτέρως στην Αθήνα, τόνισε ότι βρίσκεται στο επίπεδο 3 σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και η Αθήνα δεν απέχει πολύ από το 4 που είναι το lockdown. «Θα είναι πολύ επιλεκτικό, όχι όπως του Μαρτίου» τόνισε αναφερόμενος σε ενδεχόμενο lockdown, υπογραμμίζοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Tα προβλήματα στην κοινωνία και οικονομία από lockdown είναι τεράστια. Συντελείται τεράστια καταστροφή. Δεν μπορούμε να διαλύσουμε την κοινωνία με ακραία μέτρα για τον κορονοϊό. Άρα να προχωρήσουμε σταδιακά με μεγάλη προσοχή» ανέφερε.