Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν έχει νόημα να στηρίζεις Ελλάδα και Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των δύο χωρών, αν και εγκάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του για στήριξη προς Ελλάδα και Κύπρο

«Κλάδο ελαίας» έτεινε απόψε (και) στο Γάλλο πρόεδρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτείνοντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των δύο χωρών, αν και από την άλλη τον εγκάλεσε για τη στήριξή του προς Ελλάδα και Κύπρο στην ανατ. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «στη επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και κυρίως η ανατολική Μεσόγειος».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει από τη Γαλλία να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική και να τηρήσει μία εποικοδομητική στάση.

«Είναι ωφέλιμο να λειτουργούν συνεχώς μηχανισμοί διαβούλευσης και επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων να προκύψει από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ μια προσέγγιση η οποία να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τ/Κ στην περιοχή, ενώ τόνισε προς το Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν έχει νόημα να στηρίζει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις και βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, που κλιμακώνουν την ένταση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός, ούτε και επιτρέπει να καταπατώνται τα δικά της, υποστηρίζοντας πως ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο και συνεργασία.

Ανέφερε ακόμη ότι για να μειωθεί η ένταση πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της διπλωματίας και να εφαρμοστούν βιώσιμες διαπραγματευτικές διαδικασίες.

«Όλα τα προβλήματα μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι και να επιλυθούν», είπε.