Εφορία: Η «ακτινογραφία» των νέων ρυθμίσεων-ανάσα για χιλιάδες φορολογουμένους

Εφορία: Nέες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για χιλιάδες φορολογουμένους. Η Γωγώ Καλύβα κάνει τη σύνοψη στις αλλαγές που έρχονται μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Παράλληλα, την καταβολή έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο

Ειδικότερα:

Νέα ρύθμιση για τις «παγωμένες» οφειλές προς την Εφορία

  • Αφορά τις οφειλές Μαρτίου – Ιουνίου 2020
  • Αναστολή πληρωμής έως τις 30/04/2021

Ρύθμιση από Μάϊο 2021

  • 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση

  • Από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο
  • Επανένταξη στην προϋπάρχουσα ρύθμιση (100 ή 120 δόσεις)
  • Πληρωμή: από Οκτώβριο

Ρύθμιση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

  • Ρύθμιση 120 δόσεων
  • Για την αποπληρωμή οφειλών από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί το ποσό

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση το επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα ώστε να δοθεί μία πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Από κει και πέρα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.

Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Διαβάστε στο Athensmagazine.gr για τις σημαντικές ενισχύσεις των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ.

Επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης από την κυβέρνηση

Αναλυτικά οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.