Κορονοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης – Παραμένει στα ύψη ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης – Παραμένει στα ύψη ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης – Παραμένει στα ύψη ο δείκτης θετικότητας

Μάχη με τον κορονοϊό δίνει όλη η χώρα με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη, τα νοσοκομεία να έχουν γονατίσει και τον δείκτη θετικότητας να συνεχίζει σε υψηλά επίπεδα, ενώ για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε έναν μήνα πράγμα που σημαίνει νέα παράταση στο lockdown

Και όλα αυτά την ώρα που πλησιάζει η Καθαρή Δευτέρα και υπάρχει ο φόβος για μεγαλύτερη διασπορά, καθώς ελλοχεύει ο ο κίνδυνος για συνωστισμούς σε πλατείες και πάρκα. 

Για άλλη μια μέρα οι νέες μολύνσεις ήταν στα ύψη με τον δείκτη θετικότητας εκτός ορίων. Τα 2.633 σημερινά κρούσματα προήλθαν από 51.782 διαγνωστικά τεστ κρατώντας το δείκτη θετικότητας στο 5,00, ένας αριθμός που δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Click4more: Σαρηγιάννης στο newsit.gr: «Τα κρούσματα μπορεί να παραμείνουν τόσο υψηλά μέχρι και τις 20 Μαρτίου»

Ενδεικτικό της ασφυκτικής πολιορκίας που δέχεται όλη η Ελλάδα από τον κορονοϊό είναι πως για πέντε συνεχόμενες ημέρες ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το όριο συναγερμού που είναι το 4. Εχει πλέον σταθεροποιηθεί εκεί και θα υποχωρήσει όταν αρχίσουν να μειώνονται και τα κρούσματα.

Όταν ο δείκτης ξεπερνά το όριο του 4 τότε οι ειδικοί εισηγούνται μέτρα. Στην παρούσα φάση η χώρα μας και ειδικά οι περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται σε αυστηρό lockdown εδώ και μέρες ελπίζοντας ότι θα υπάρχει σύντομα βελτίωση της κατάστασης.

Κορύφωση του τρίτου κύματος

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πάντως, αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας ακόμη μέχρι να τα κρούσματα να αποκλιμακωθούν.

«Αν έχει χρειαστεί ένας μήνας για την κορύφωση ίσως τόσο χρειαστεί και για την ύφεση στο σημείο που ήμασταν δηλαδή τον Ιανουάριο», λέει ο Νίκος Θωμαϊδης καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ

Την ανησυχία εντείνουν και οι μεταλλάξεις του ιού με την αυξητική τάση των κρουσμάτων να συνεχίζεται και μετά την Καθαρή Δευτέρα.

Click4more: Κορονοϊός: «Βόμβα διασποράς» η Αττική με 1322 κρούσματα, 283 στη Θεσσαλονίκη – Η κατανομή ανά περιφέρεια

«Αυτό που υποψιαζόμαστε, ότι ο αριθμός των μεταλλαγμένων είναι ακόμη μεγαλύτερος, μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη καθαρά Δευτέρα», τονίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Η παράταση του 3ου lockdown είναι πλέον ορατή με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του ιϊκού φορτίου σε Θεσσαλονίκη Βόλο και Ηράκλειο.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας συνοδεύεται και από κύμα διαδηλώσεων με αποκορύφωμα τη χθεσινή ογκώδη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη. Εξαιτίας αυτού ξέσπασε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

To άρθρο Κορονοϊός: Αργεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης – Παραμένει στα ύψη ο δείκτης θετικότητας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .