Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Τελεσίγραφο προς ιδιωτικές κλινικές για 200 κλίνες

Δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη με τις κλίνες ΜΕΘ – Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές από το Υπουργείο Υγείας

Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για κορονοϊό COVID-19 έστειλε το υπουργείο Υγείας, αλλιώς προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε επίταξη.

Με έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζητά άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη. Το τελεσίγραφο λήγει απόψε στις 9 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, για 12 συνεχόμενες ώρες δεν υπήρχε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, καθώς με το που αδειάζει ένα κρεβάτι προκύπτει αμέσως η ανάγκη για μια νέα διασωλήνωση κρούσματος με κορονοϊό. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στενάζουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε στα 42 κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη στιγμή για τον κορονοϊό και έχουμε μια πληρότητα 100%» δήλωσε στο Open ο υπεύθυνος κέντρου αναφοράς Covid στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης, ενώ ο γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου σημείωσε  ότι «η κατάσταση είναι πολύ πέρα από το κόκκινο».

Αυτή η κατάσταση της πίεσης των νοσοκομείων της πόλης ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από τις 6:00 της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου ισχύουν τα εξής:

  • κλείνουν τα σημεία ελέγχων στην Κρυσταλλοπηγη
  • ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου σε Κακαβιά και Προμαχώνα
  • όσοι εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ. Όσοι εντοπίζονται αρνητικοί θα εισέρχονται κανονικά
  • ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα
  • αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας
  • αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα και στις μετακινήσεις

«Γονατίζουν» από το βάρος τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καθώς οι ΜΕΘ συνεχίζουν να γεμίζουν, οι κλίνες καταλαμβάνονται και οι γιατροί και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η νοσηλεία σε θαλάμους ανάληψης ή στα χειρουργεία. «Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται. Από 230 ασθενείς μπορεί να προκύψουν και άλλες διασωληνώσεις και από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα τις διαχειριστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταλλίδης σχετικά με το ΑΧΕΠΑ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και οι 17 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ στο «Παπαγεωργίου» που σήμερα (19/11) εφημερεύει από τις 8:00 οι συνθήκες είναι το ίδιο αποπνικτικές. «Υπάρχει πρόβλημα στις ΜΕΘ. Αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη κλίνη που μπορεί να μετατραπεί σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό» δηλώνει ο γιατρός του νοσοκομείου κ. Παπαστεργίου.

Το Παπαγεωργίου αν και επταπλασίασε τα Κρεβάτια εντατικής θεραπείας δεν έχει κανένα διαθέσιμο σήμερα με τους νοσηλευτές να φοβούνται «Αν δεν θα κάνουμε υπεύθυνη σαν κοινωνία θα αρχίσουμε να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει», Υποστηρίζει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Οι αριθμοί των διαθέσιμων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι ενδεικτικοί της κατάστασης

  • Στις 6 Νοεμβρίου: 6 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ
  • Στις 19 Νοεμβρίου: 40 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ

Την ίδια ώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν στο νοσοκομείο άλλες 4 κλίνες ΜΕΘ.

Σχέδια για διακομιδή των ασθενών ακόμη και με τρένα

Μέσα στην ασφυκτική αυτή κατάσταση μελετώνται νέοι τρόποι διακομιδής των ασθενών της Θεσσαλονίκης στη Αθήνα ακόμα και με τρένα. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έφτασε την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, με εντολή του ΕΟΔΥ ένας  συρμός 6 βαγονιών, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν φορεία με ασθενείς. «Έχουμε εξετάσει και χώρους και τρόπους και είμαστε έτοιμη για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο μέτρο του ανθρώπινου δυνατού, οποιοδήποτε θέμα προκύψει », σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου σε γηροκομείο στη Πολίχνη Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορονοϊού. Τα 17 από τα κρούσματα ήταν φιλοξενούμενοι του γηροκομείου, ενώ τα 3 ανιχνεύθηκαν στο προσωπικό. Σημειώνεται, ότι 13 από τα 17 κρούσματα χρειάστηκε να μεταβούν σε νοσοκομείο, ενώ 4 παραμένουν απομονωμένοι σε ξεχωριστό όροφο του κτιρίου καθώς είναι ασυμπτωματικοί.