Οριστικό lockdown: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση, διασκέδαση – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Οριστικό lockdown: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση, διασκέδαση – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Κλειστά θα παραμείνουν έως και τις γιορτές τα σχολεία και η εστίαση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας την επέκταση του lockdown έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση άκουσε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, που θεωρούν την εστίαση μία από τις βασικότερες εστίες υπερμετάδοσης, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου, που δεν ήθελαν να ανοίξουν για λίγες μόνο μέρες και μετά να ξανακλείσουν, σε εφαρμογή ενός μοντέλου «ακορντεόν», με άνοιξε-κλείσε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας είπε πως θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδες.

Όσον αφορά την επιστροφή στον νομό μόνιμης κατοικίας, θα συνεχίσει να ισχύει ό,τι ισχύει με σήμερα, δηλαδή θα επιτρέπεται μόνο με επίδειξη του Ε9.

Τι παραμένει κλειστό έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

  • Σχολεία
  • Εστίαση
  • Ψυχαγωγία
  • Δικαστήρια
  • Αθλητικές δραστηριότηρες
  • Χιονοδρομικά κέντρα

«Παραμένει σε πίεση το ΕΣΥ»

«Η μείωση των κρουσμάτων είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, τονίζοντας βαίνουν μειούμενες οι κατειλημμένες ΜΕΘ, αλλά και οι απλές κλίνες για τον κορωνοϊό, ωστόσο «το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει σε πίεση».

«Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος θα είναι πιο αργός, αλλά πιο ασφαλής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι θα γίνει με όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

«Όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα πρέπει να φέρουν μοριακό τεστ 72 ωρών και θα υπόκεινται σε rapid test», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το χρονικό διάστημα από 18 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου, θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα 15 ημερών.

Κίνδυνος για αυστηρότερο lockdown μετά τις γιορτές, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους πως εάν τα Χριστούγεννα λειτουργήσουν ορισμένοι κλάδοι, αλλά τα μέτρα δεν τηρηθούν σωστά, τότε πιθανόν να χρειαστεί πιο αυστηρό lockdown μετά τις γιορτές.

Κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

«Οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δε θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης, θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε.