Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζει καρέ – καρέ τα περιστατικά βίας (video)

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζει καρέ – καρέ τα περιστατικά βίας (video)

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζει καρέ – καρέ τα περιστατικά βίας (video)

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το βράδυ η Νέα Σμύρνη. Συνολικός απολογισμός 27 προσαγωγές, 16 συλλήψεις, 5 τραυματίες αστυνομικοί και ανυπολόγιστες φθορές. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος σχολιάζει τα βίντεο – ντοκουμέντα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Μετά και τα δραματικά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη με τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού και την υπέρμετρη άσκηση βίας πολιτών και αστυνομικών, ο κ. Χρονόπουλος, μιλώντας στο GRTimes, ξεκαθαρίζει ότι η βία είναι κατακριτέα, είτε προέρχεται από την αστυνομία, είτε από πολίτες.

Καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται

Όπως τονίζει ο κ. Χρονόπουλος, χθες τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο (Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται στους 10).

Click4more: Νέα Σμύρνη: «Μου έλεγαν εδώ θα πεθάνεις» – Ο αστυνομικός περιγράφει την επίθεση

Σχετικά με το βίντεο με τον τραυματισμό του αστυνομικού που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται τα άτομα τα οποία πραγματοποίησαν την ειρηνική διαδήλωση με όσους πυροδότησαν τα επεισόδια, καθώς «ήταν 400 άτομα από τα 5.000 που διαδήλωναν ειρηνικά, και αποτελούνταν από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων και εξτρεμιστές».

«Εμείς καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται. Είναι θλιβερό να βλέπουμε τέτοιες βιαιοπραγίες εις βάρος συναδέλφων μας. Όμως, καταδικάζουμε και την πλευρά των αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, χωρίς να προδικάζουμε φυσικά το αποτέλεσμα της ΕΔΕ και την εισαγγελική έρευνα. Αυτές οι εικόνες δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο της προσπάθειας των αστυνομικών από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τους πολίτες», διευκρινίζει o εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Έχουν οργή – «Ο αστυνομικός δεν πρέπει να γίνει ίδιος με το πλήθος»

Ο κ. Χρονόπουλος εντοπίζει ότι υπάρχει οργή, τόσο από αστυνομικούς, όσο και από πολίτες. Διακρίνει ότι η πίεση που ασκεί στον κόσμο ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό με τις συνεχείς εντάσεις οι οποίες μεγεθύνονται και από την γέννηση πολλών fake news, δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. «Χαρακτηριστική ψευδής είδηση είναι το δήθεν σπάσιμο αυτοκινήτου από αστυνομικούς στην Πανόρμου», αναφέρει.

 

Βίντεο: «Πάμε να τους γ@@@με, πάμε να τους σκοτώσουμε»

Ο ίδιος όμως, δε διστάζει να σχολιάσει το βίντεο, το οποίο απεικονίζει αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και συναδέλφους του αστυνομικού ο οποίος τραυματίστηκε και προπηλακίστηκε από το πλήθος. Όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο, οι αστυνομικοί μόλις αντιλαμβάνονται την απουσία του συναδέλφου τους, χάνουν τον έλεγχο. Ο ένας αστυνομικός δίνει εντολή σε έντονους τόνους να διαβιβαστεί στο κέντρο η απουσία του συναδέλφου του και στη συνέχεια ανεβαίνουν στις μηχανές, φωνάζοντας «πάμε να τους σκοτώσουμε, πάμε να τους γ@@@με», με εκδικητική διάθεση.

 

«Αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι πρέπει να επικρατεί πάντα ο επαγγελματισμός. Ο αστυνομικός δεν πρέπει να γίνει ίδιος με το πλήθος. Θέλει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Η ένταση και η οργή των συναδέλφων μας είναι δικαιολογημένη, όμως ως έναν βαθμό. Καθημερινά γίνονται συσκέψεις και συζητάμε για τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων και την αυτοσυγκράτηση», αναφέρει.

Βίντεο: Ο ξυλοδαρμός ατόμου στην Καλλιθέα

Ο κ. Χρονόπουλος, σχολιάζει και το βίντεο το οποίο έκανε επίσης τον γύρο του διαδικτύου και απεικονίζει αστυνομικούς να χτυπούν και να προσαγάγουν άτομο μέσα σε κατάστημα ανταλλακτικών προϊόντων στην περιοχή της Καλλιθέας, με τη βία μάλιστα να συνεχίζεται με κλωτσιές και μπουνιές ακόμα και όταν το άτομο έχει ακινητοποιηθεί.

 

«Απ’ ότι γνωρίζω, το περιστατικό έγινε στα πλαίσια προσπάθειας σύλληψης του ατόμου. Ο αστυνομικός όμως έχει το δικαίωμα της άσκησης μόνο της λεγόμενης νόμιμης βίας. Νόμιμη βία ονομάζεται η απαραίτητη βία για να καμφθεί η αντίσταση του ανθρώπου που πρόκειται να συλληφθεί σε περίπτωση που οι παραινέσεις δεν λειτουργήσουν. Όμως δεν πρέπει να ασκείται υπέρμετρη, άσκοπη βία. Γνωρίζουμε ότι τα όρια είναι δυσδιάκριτα», αναφέρει.

«Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται συνεχώς»

Ερωτηθείς για το αν τα περιστατικά «κατάχρησης εξουσίας», οφείλονται στο γεγονός ότι στο σώμα της αστυνομίας υπάρχουν στελέχη των οποίων η εκπαίδευση είναι σύντομη και ελλιπής, ο κ. Χρονόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «η αστυνομία είναι μία».

«Φυσικά και πάνω από όλα είναι η εκπαίδευση. Υπάρχει η αρχική εκπαίδευση από τις σχολές, αλλά και η συνεχής, καθώς εκπαιδευόμαστε συνεχώς. Η αστυνομία είναι μία, ωστόσο δεν είναι όλα τα δάχτυλα του ενός χεριού ίδια. Έχει να κάνει φυσικά και με τον χαρακτήρα του κάθε αστυνομικού», αναφέρει.

Click4more: Νέα Σμύρνη: Σε διαθεσιμότητα ο ανθυπαστυνόμος για τον ξυλοδαρμό πολίτη την Κυριακή

Σχετικά με τον ξυλοδαρμό του ατόμου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το μεσημέρι της Κυριακής (07.03.2021), και την απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο κ. Χρονόπουλος ξεκαθαρίζει: 

«Δεν πρέπει να αφήνουμε σκιές σε τέτοιες έρευνες. Πρέπει να γίνονται γρήγορα και στοχευμένα», αναφέρει.

«Η κοινωνία χρειάζεται τον αστυνομικό, κι εκείνος την κοινωνία»

Ο ίδιος, κλείνοντας, αναφέρει ότι ευελπιστεί τις επόμενες ημέρες να επικρατήσει η ηρεμία και η λογική. «Οι εικόνες αυτές είναι θλιβερές. Χρέος όλων μας είναι να επικρατήσει η ηρεμία και η λογική, αλλά και να απομονωθούν οι φωνές, είτε αστυνομικών, είτε πολιτών, που συντηρούν αυτές τις καταστάσεις. Είμαστε σε δύσκολους καιρούς και τα γεγονότα αυτά αποτελούν τον απόλυτο αποπροσανατολισμό. Η κοινωνία χρειάζεται τον αστυνομικό, και ο αστυνομικός την κοινωνία. Πρέπει όλοι να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση», καταλήγει.

To άρθρο Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζει καρέ – καρέ τα περιστατικά βίας (video) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .