Ποιος είναι ο «Έλληνας Πορτογάλος» στον οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποιος είναι ο «Έλληνας Πορτογάλος» στον οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποιος είναι ο «Έλληνας Πορτογάλος» στον οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Αντόνιο Αλμέιντα, τον πρώτο Έλληνα Πορτογάλο όπως τον χαρακτήρισε, αναφέρθηκε από την Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και προσκαλώντας τον Πορτογάλο ομόλογό του στην Αθήνα. 

Ο συνταγματάρχης Αντόνιο Αλμέϊντα, πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων το 1821, και έναν αιώνα μετά ο εγγονός του με το ίδιο όνομα αλλά λίγο εξελληνισμένο, ο Αντώνιος Αλμέιδας, πρωτοπόρος της εποχής του στο τένις, «έπεφτε» στην μάχη για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στους Βαλκανικούς Πολέμους. 

Ποιος ήταν όμως ο Αντόνιο Αλμέιδα;

Γεννήθηκε το 1784 στην πορτογαλική πόλη Έλβας. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στον πορτογαλικό στρατό και πολέμησε κατά του γαλλικού στρατού που στάλθηκε στην Ισπανία για να στηρίξει τη δυναστεία των Βουρβόνων. Μετά την έναρξη της Επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1826, έχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη του ιππικού, διακρίθηκε ως αρχηγός σώματος στην Τρίπολη και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου πολέμησε υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στην Αττική.

Με την έλευση του Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο Αλμέιντα έγινε επιθεωρητής του τακτικού ιππικού και του ανατέθηκε η αναδιοργάνωση του σώματος. Στις 22 Ιανουαρίου του 1830 διορίστηκε φρούραρχος Ναυπλίου. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια συνέλαβε τον έναν από τους δράστες, τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Για την νομιμόφρονη στάση του ονομάστηκε επίτιμος πολίτης του Ναυπλίου από την Ε’ Εθνοσυνέλευση και τον Μάρτιο του 1832 προβιβάστηκε σε στρατηγό.

Μετά την άφιξη όμως του Όθωνα στην Ελλάδα, η Αντιβασιλεία δεν του αναγνώρισε το βαθμό του στρατηγού και τελικά στις 10 Μαΐου 1833 το διόρισε φρούραρχο της Αίγινας. Προβιβάστηκε σε υποστράτηγο μετά την καταστολή της ανταρσίας του συνταγματάρχη Ν.Ζέρβα στο Μεσολόγγι όπου ο Αλμέιδα είχε διοριστεί στρατιωτικός διοικητής το 1836. Το 1839 τοποθετήθηκε στρατιωτικός διοικητής στο Ναύπλιο. Πέθανε το 1847 στη Μπατάλια, στη Βενετία.

Ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος, ήταν παντρεμένος με τη Ζωή Μαυροκορδάτου. 

Με πληροφορίες από Wikipedia

To άρθρο Ποιος είναι ο «Έλληνας Πορτογάλος» στον οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .