Ποιο είναι το φάρμακο “δεξαμεθαζόνη” που λαμβάνει ο Ντόναλντ Τράμπ

Στο πλαίσιο της θεραπείας για την Covid-19, ο αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει δεξαμεθαζόνη, όπως αποκάλυψαν την Κυριακή οι γιατροί του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

«Απαντώντας στα παροδικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου … χορηγήσαμε θεραπεία με δεξαμεθαζόνη, την πρώτη δόση της οποίας έλαβε χθες», δήλωσε ο Dr. Brian Garibaldi στο ανακοινωθέν έξω από το νοσοκομείο, «το σχέδιό μας είναι να το συνεχίσουμε αυτό προς το παρόν».

Ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ρεμδεσιβίρη (Remdesivir), ένα πειραματικό ακόμα σκεύασμα κατά του κορονοϊού που θεωρείται ωστόσο υποσχόμενο.

Η δεξαμεθαζόνη λοιπόν είναι ένα κοινής χρήσης στεροειδές που χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε διάφορες παθήσεις, από οιδήματα και φλεγμονές των ματιών ως και αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και καρκίνους, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα.

Τον Ιούνιο, ομάδα βρετανών επιστημόνων βρήκε πως η δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία βαριά νοσούντων από Covid-19, μειώνοντας τον δείκτη θανάτου στο 1/3 σε όσους είναι διασωληνωμένοι ή λαμβάνουν πρόσθετο οξυγόνο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δεν προτείνει ωστόσο τη χρήση της σε ασθενείς που βιώνουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

Το ιατρικό team του Τραμπ κατέγραψε δύο περιστατικά χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα του προέδρου και αναγκάστηκε να του χορηγήσει δεξαμεθαζόνη…