Σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο «φυσαρμόνικα» της Ελληνικής Αστυνομίας

Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής 2/10, με την κωδική ονομασία «φυσαρμόνικα» για την «αναχαίτιση» του πλήθους πολιτών που συγκεντρώνονται σε πλατείες και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
Οι επιχειρήσεις από την ΕΛΑΣ ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής από την πλατεία Βικτωρίας όπου τα ειδικά κλιμάκια των αστυνομικών με τη συνδρομή της ομάδας «Πάνθηρες» αλλά και με πεζές περιπολίες κατάφεραν να αδειάσουν την πλατεία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αμέσως μετά ακολούθησε και νέα επιχείρηση στην πλατεία Ομονοίας στη συνεχεία στο Μοναστηράκι. Στο Μοναστηράκι ειδικά οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς σχεδόν κανένας από τους πολίτες δεν φορούσε μάσκα ενώ οι αποστάσεις είχαν πάρει «περίπατο».

Επιχειρήσεις έγιναν επίσης στην πλατεία Συντάγματος, στον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται συγχρωτισμός και δεν τηρούνται τα μέτρα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το νέο επιχειρησιακό πλάνο και το οποίο μπήκε από νωρίς σε εφαρμογή προβλέπει πως οι αστυνομικοί θα μεταβαίνουν στα «κόκκινα» σημεία και αφού τα περιπολικά προειδοποιήσουν με τα ειδικά ηχητικά σήματα σε τέσσερις γλώσσες τους πολίτες να αποχωρήσουν στη συνέχεια θα παραμένουν στα σημεία σε κατάσταση επιφυλακής έως ότου το πλήθος να διαλυθεί.

Οι εντολές που έχουν λάβει από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι οι αστυνομικοί να επιχειρούν με τη μέθοδο «ακορντεόν». Δηλαδή να πλησιάζουν το πλήθος, να προειδοποιούν, να απομακρύνονται και στη συνέχεια να επανέρχονται χωρίς ωστόσο να συγκρούονται αλλά να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο έως ότου ο συνωστισμός εκλείψει, με σταδιακή έστω αποχώρηση ενώ έχουν εντολές να διευκολύνουν την αποχώρηση.

Οι αστυνομικοί τσεκάρουν και ελέγχουν σε συνθήκες μη συγκρουσιακές ωστόσο αν οι συνθήκες το επιτρέπουν σε μια μικρή κλιμάκωση, επιβάλλονται και πρόστιμα, ειδικά σε άτομα που προκλητικά αρνούνται να συμμορφωθούν.