Χρήστος Ταραντίλης: Γιατί πραγματικά παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιστολή, παρασκήνιο

Ποιοι οι πραγματικοί λόγοι της ξαφνικής παραίτησης Ταραντίλη; Τι ακούγεται στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια;

Δείτε τι έγραψε ο Χρήστος Ταραντίλης στην επιστολή παραίτησης.

Την παραίτησή του από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπέβαλε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Χρήστος Ταραντίλης.

Στο κείμενο της επιστολής του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ευχαριστεί τον κ. Μητσοτάκη για την τιμή που του είχε κάνει να τον ορίσει υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ωστόσο όπως τονίζει οικογενειακοί και προσωπικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο τέως πλέον κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, συνεχίζει λέγοντας πως από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσει να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Την θέση του αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.

Με τιμή,
Χρήστος Ταραντίλης»

Παραίτηση Χρήστου Ταραντίλη

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι λόγοι της παραίτησης Ταραντίλη, 1,5 μήνα μόλις αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του, είναι πολλοί.

Σίγουρα πάντως η επιλογή της ανακοίνωσης της παραίτησης Ταραντίλη ημέρα Κυριακή δεν είναι τυχαία.

Ο Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως «δεν υπάρχει ο παραμικρός πολιτικός λόγος στην απόφαση μου», ενώ συμπλήρωσε αναφορικά με τους λόγους που επικαλέστηκε πως «Είναι αρχή μου, πρώτα η οικογένεια».

Πέρα από τους προσωπικούς λόγους βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για την καταλληλότητα του Χρήστου Ταραντίλη για το σημαντικό αυτό πόστο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι προ ημερών το φορτίο της υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων στην υπόθεση Λιγνάδη ανέλαβε η Αριστοτέλεια Πελώνη.

Η απουσία των τελευταίων ημερών

Ο Χρήστος Ταραντίλης είχε εμφανιστεί αρκετές ημέρες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, η τελευταία ενημέρωση στις 22 Φεβρουαρίου είχε γίνει από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη η οποία έχει αναλάβει να τοποθετηθεί και για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, και όλα όσα της καταλόγιζε η Αντιπολίτευση.

Τότε μάλιστα, η κ. Πελώνη είχε τονίσει στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη και πολιτικών ευθυνών της, ότι «η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη».

Η κα Πελώνη μάλιστα, είχε αναφερθεί και στο θέμα της δήλωσης της κας Μενδώνη που χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής έκφραση» και πρόσθεσε ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής».

Η τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Χρήστο Ταραντίλη ήταν στις 18 Φεβρουαρίου ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία σειρά ζητημάτων όπως η κακοκαιρία «Μήδεια», την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας αλλά και στο υδρογραφικό σκάφος Τσεσμέ.

Οι λόγοι παραίτησης Ταραντίλη

Ο κ. Ταραντίλης επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους σχετικά με την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ με δήλωσή του στο protothema, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ο παραμικρός πολιτικός λόγος στην απόφασή μου» θέλοντας έτσι να προλάβει διάφορες εικασίες σχετικά με την απόφασή του.

Συμπλήρωσε δε, αναφορικά με τους λόγους που επικαλέστηκε πως «είναι αρχή μου, πρώτα η οικογένεια».

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη – Οι ευθύνες Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη δεν θα ξεχαστούν

Αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, του αξίζουν συγχαρητήρια.

Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν.

Και μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει. Το απαιτεί η κοινή λογική.