Θοδωρής Αθερίδης: Τα χρόνια του αλκολισμού, η σχέση 15ετίας με την Καρύδη και το διαζύγιο που δεν πήρε ποτέ

Ο γοητευτικός Θοδωρής Αθερίδης είναι Θεσσαλονικιός και γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1965. Όταν μιλάς μαζί του νιώθεις άνετα σαν να είσαι με έναν παλιό φιλαράκι ενώ απαντά σε όλα με τρομερή άνεση και θετικότητα. Ο ίδιος παραδέχεται πολλές φορές πως υπογείως του αρέσει να κάνει “φασαρία” μένοντας μέσα του για πάντα ένα παιδί ατίθασο και περίεργο…

Γράφει η Έπη Τρίμη 

Η σχέση του Αθερίδη με την υποκριτική

Όπως ο ίδιος έχει πει ο κολλητός του Παναγιώτης είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάει όλον τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Τον πήρε όπως λέει ο ίδιος, από αλητάκι της πλατείας Ναυαρίνου να δει Παζολίνι, Μπερτολούτσι. Του γνώρισε την τέχνη γενικώς και του το χρωστάει. Πήγαινε δευτέρα λυκείου κι εκείνος ήταν δεύτερο έτος φυσικός και πάντα τον θυμάται με αγάπη και νοσταλγία.

Με τα χρόνια ο Θοδωρής έγινε ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αν δεν ήταν ηθοποιός θα ήταν καταπληκτικός φωτογράφος ενώ έχει ασχοληθεί και με τη μουσική καθώς στα τέλη του ’90 δημιούργησε μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το μουσικό γκρουπ Άγαμοι Θύται, για χάρη του οποίου κατέβηκε στην Αθήνα, στην οποία διαμένει πλέον μόνιμα.

Τι έχει πει δημόσια ο Θοδωρής Αθερίδης για την οικογένειά του

“Οι γονείς μου είναι μεσοαστοί. Η μητέρα μου είχε μαγαζί με ρούχα στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας μου κατασκεύαζε καροτσάκια και τα πουλούσε, ένα μικρό εργοστάσιο. Με τον καιρό η δουλειά του πατέρα μου κατέρρευσε, της μάνας μου όχι. Μεγάλωσα σε μια αγαπημένη οικογένεια που είχε την εικόνα της “Μιας τρελής τρελής οικογένειας”, χωρίς την Πάστα Φλώρα. Η μάνα μου δεν ήταν Πάστα Φλώρα. Ο μπαμπάς μου ήταν Παπαγιαννόπουλος”.

Ο Θοδωρής ήθελε να παρατήσει το σχολείο – Δεν ήταν καλός μαθητής

Λέει χαρακτηριστικά: “Οι περισσότεροι φίλοι μου δεν τέλειωσαν καν το σχολείο. Στην β΄λυκείου έμεινα στάσιμος. Ήθελα να το παρατήσω. Αλλά τα είχα τότε με μια κοπέλα που πήγαινε ήδη Πανεπιστήμιο. Δεν μπορώ να τα έχω με κάποιον που δεν έχει τελειώσει το σχολείο. Εξαιτίας της το τέλειωσα και μάλιστα με 17. Ήμουν και πρόεδρος του 15μελούς. Γενικά ήμουν κοινωνικός. Φασαρία και χαρά”.

Ο μπαμπάς μου ήταν κομμουνιστοσυμμορίτης -έβριζε κι έλεγε ότι ο θεός είναι ατζαμής

Ο Θοδωρής Αθερίδης λέει χαρακτηριστικά: Τη θρησκεία την είχα από μικρός. Η μάνα μου είναι όπως όλες οι μανάδες, πάει στην εκκλησία, όχι θεούσα. Άφησα τον θεό για λίγο, δεν μπορούσα και τα δύο. Πήγα στο ΚΚΕ, δεν με κάλυψε. Σε δύο χρόνια ξαναγύρισα στη θρησκεία.

Η προσωπική του ζωή

Έχει μια κόρη από τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Γκασούκα την οποία παντρεύτηκε στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της (ο ηθοποιός και η γνωστή σκηνοθέτις διατηρούν άψογες σχέσεις), την Φωτεινή, ενώ για πολλά χρόνια είναι ζευγάρι με την επίσης ηθοποιό, Σμαράγδα Καρύδη. Πρόσφατα έγινε από την Φωτεινή και παππούς. Ο ίδιος δεν ανακατεύεται στα επαγγελματικά της κόρης του και γι΄αυτό και τηρεί στάση εξαφανισμένου.

Η Σμαράγδα και ο Θοδωρής κατοικούν σε μια πανέμορφη μεζονέτα κοντά στην Ακρόπολη ενώ συχνά πάνε το ησυχαστήριο τους στην Αίγινα. Αγαπούν πολύ τα ζώα, τις ταινίες ενώ τους αρέσει να υποδέχονται συχνά φίλους στο σπίτι τους.Και οι δύο ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Η δε σχέση του με τον Ντίνο Καρύδη είναι εξαιρετική καθώς τον επισκέπτονται συχνά στο σπίτι του στα Εξάρχεια ενώ η σχέση τους είναι περισσότερο και από φιλική.

Η επαγγελματική πορεία του Θοδωρή Αθερίδη

Έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσο ως ηθοποιός και κειμενογράφος όσο και ως σκηνοθέτης. Είχε γράψει το σενάριο και ήταν σκηνοθέτης της ταινίας Μια Μέλισσα τον Αύγουστο, στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τους Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Λουδάρο κ.ά. ενώ έχει συγγράψει και θεατρικά έργα : “…από Έρωτα”, “Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει”, “…Από μακριά”, “Άγρια Δύση”.Συνυπέγραψε μαζί με τον Παντελή Καναράκη και τον Θοδωρή Πετρόπουλο το θεατρικό έργο ”Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί” και σήμερα τηλεοπτικά τον απολαμβάνουμε στο σήριαλ “Μην ψαρώνεις”.

Είμαι αλκοολικός από τα 15 μου σε νηφαλιότητα, σε αναστολή…

Ο Θοδωρής Αθερίδης ήταν ανήσυχο πνεύμα και δύσκολος έφηβος γεμάτος ανησυχίες, πανικό και υπαρξιακά. Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος :”Με είχε πιάσει η εφηβεία και τα υπαρξιακά της. Οι πανικοί. Και τότε, είδα ότι το αλκοόλ λειτουργούσε σαν αγχολυτικό και χωρίς να ξέρω πού βαδίζω και πόσο κακό μου κάνει αυτό το πράγμα, συνέχισα για άλλα δεκαεννιά χρόνια. Έως τα τριάντα τέσσερα μου. Το έκοψα το 1999 πηγαίνοντας στους ΑΑ (Ανώνυμοι Αλκοολικοί). Μαζί με τη χιλιετία αποχαιρέτησα και το αλκοόλ. Και από τότε δεν έχω βάλει γουλιά στο στόμα μου. Επτά Σεπτεμβρίου, τη μέρα του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα, πήρα τη μεγάλη απόφαση.”.

Ο Αθερίδης ομολόγησε ότι είναι 15 χρόνια ζευγάρι με την Καρύδη ενώ δεν έχει πάρει διαζύγιο από τον πρώτο του γάμο

Η Σμαράγδα Καρύδη σε συνέντευξή της είχε τονίσει πως στα σχέδια της δεν είναι ο γάμος ούτε και το παιδί. Ο ίδιος έχει πει: “Δεν βαριέμαι εύκολα. Φροντίζω στις σχέσεις που με ενδιαφέρουν να δίνω μια κινητικότητα ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον”.

Το 2019 έγινε παππούς καθώς η κόρη του έκανε αγοράκι

Ο Θοδωρής Αθερίδης έχει πει χαρακτηριστικά : “Το ’19 έγινα παππούς, βέβαια και θα το θυμάμαι, όπως και το ’90 που έγινα μπαμπάς και το ’65 που γεννήθηκα”, είπε αρχικά.

“Όταν η κόρη μου γεννήθηκε το καραγκιοζιλίκι αυτό το κάναμε στη μάνα μου: τη ντύναμε Άγιο Βασίλη”, δήλωσε με χιούμορ.

“Τώρα αυτά τα καραγκιοζιλίκια -να αρχίσει να καταλαβαίνει λίγο το παιδί- από του χρόνου να τα κάνω”, συμπλήρωσε, εννοώντας ότι θα φορέσει τη στολή του Άγιου Βασίλη.

“Μέχρι που κατέβηκε η μάνα μου να δει το παιδί από τη Θεσσαλονίκη, αισθανόμουν κανονικά παππούς. Όταν πήρε η μάνα μου το παιδί αγκαλιά, μπερδεύτηκα”, εξομολογήθηκε ακόμα ο Θοδωρής.