Αυτά είναι τα 4+1 νέα μέτρα: Από αύριο μάσκα παντού, μέσα, έξω, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις των δήμων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Η μάσκα υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και διασκέδαση και γυμναστήρια).
Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95.
Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις των χριστουγέννων που διοργανώνονται από τους δήμους.
Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
Παραμένει ισχυρή σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται τεστ (υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ως έξτρα μέτρο ανακοίνωσε ότι χορηγεί στους πολίτες δύο δωρεάν έξτρα rapid test).

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου. Στην εισαγωγή τους τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν πάντως, ότι αν και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ωστόσο ότι η πεποίθησή του είναι ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα της νέας χρονιάς, αυτά που θα εφαρμοστούν μετά μετά τις 3 Ιανουαρίου θα είναι περιοριστικά αλλά όχι Lockdown. Θα αφορούν τη διασκέδαση, και κυρίως το ωράριο, τις εκδηλώσεις, κυρίως τα γήπεδα, την τηλεργασία και πιο σφιχτά μέτρα γενικά.
Δεν θα επανέλθει το SMS, τα μέτρα θα είναι περιοριστικά, αλλά όχι lockdown

Οι δύο υπουργοί απάντησαν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα μέτρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Θα επανέλθει το SMS από τις 3 Ιανουαρίου;» Απάντηση: Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση, δεν θα αφορούν σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Είναι υποχρεωτική η μάσκα στην εκκλησία;» Απάντηση: Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος.

Σε ότι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε:

«Αυτή τη στιγμή το 90% άνω των 60έχουν κλείσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Στους άνω των 60 για την πρώτη δόση ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού σε 12.000 και έχουν αιτήματα γύρω στις 20.000 κατοίκους. Στην αναμνηστική δόση είμαστε από τις πρώτες χώρες. Τα μέτρα υποχρεωτικότητας λειτούργησαν πολύ ευεργετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Σε ερώτηση σχετικά με το ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η δημόσια Υγεία από το 2019 έχει ενισχυθεί με προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί στις 1.300. Προφανώς στηρίζουμε το σύστημα υγείας».
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνουν ανοιχτά». «Αν χρειάζεται θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Όλα τα μηνύματα είναι ότι δεν έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην διασπορά της Covid», σημείωσε.

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα μέτρα από 3 Ιανουαρίου έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης να μην τίθενται περιορισμοί σε εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «οι περιορισμοί στην ψυχαγωγία θα αφορούν εμβολιασμένους, αλλά σε αυτούς (τους χώρους) έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι». Σημείωσε επίσης ότι πρόθεση είναι οι περιορισμοί να είναι στο απολύτως απαραίτητο, χωρίς να υπάρχει παραπομπή σε μοντέλα ειδικών και γενικών lockdown.

iefimerida