Έρχεται η παραίτηση Χαρδαλιά;

Ήταν στα μέσα της πρώτης καραντίνας όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έβλεπε τη δημοτικότητα του να εκτινάσσεται στα ύψη και το όνομα του να γίνεται ακόμα και τραγούδι. Από τους χιουμοριστικούς στίχους «ρώτησα τον Χαρδαλιά που θα κάνω Πασχαλιά» και τα εύσημα για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας μεσολάβησε μία σειρά πυκνών πολιτικών γεγονότων.

Τα συνεχιζόμενα lockdown λόγω του δεύτερου και του τρίτου κύματος δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα με την πρώτη καραντίνα και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μείωση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο ακολούθησε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για τον «Νικ Χαρντ», όπως είναι το παρατσούκλι του υφυπουργού.

Για σχεδόν μία εβδομάδα δίνεται μια σκληρή μάχη με τις φλόγες σε διαφορετικά μέτωπα και ακόμα και χθες υπήρχαν αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Αρκαδία. Οι εικόνες με τα καμένα σπίτια, τα νεκρά ζώα και τα δέντρα που έγιναν στάχτη σοκάρουν και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης που είχαν ληφθεί.

Οι ειδήσεις που «έκρυβε» η συνέντευξη Τύπου Χαρδαλιά

Χθες, Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας – που όλες τις τελευταίες ημέρες έκανε την ενημέρωση χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων πυροδοτώντας αντιδράσεις- απάντησε σε ερωτήσεις. Ήταν μία συνέντευξη που έκρυβε ειδήσεις τόσο για τις δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στη χώρα όσο και για το πως «βλέπει» το μέλλον και την πολιτική.

Δεν αποτελεί μυστικό πως τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς κάθονται σε… ηλεκτρικές καρέκλες. Όχι μόνο βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης αλλά  δέχονται και «γαλάζια» αμφισβήτηση.

«Ζεσταίνεται» η συζήτηση για ανασχηματισμό

Με τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό να «ζεσταίνεται» από την πύρινη λαίλαπα, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη για όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν άμεσα κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το κλίμα έχει βαρύνει και έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πως φθάσαμε στο σημείο περισσότερα από 650.000 στρέμματα παρθένου δάσους να γίνουν στάχτη μέσα σε λίγες ημέρες.

Με αφορμή τα σενάρια περί «καρατομήσεων» – μετά την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών-  ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε τα δικά του μηνύματα, που είχαν πολλαπλούς αποδέκτες. Όπως είπε «η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού», ενώ δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος και δεν θα κάνει πολιτική καριέρα. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να κλείσει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και να απαντήσει σε … άσπονδους φίλους πως δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα.

Ωστόσο το σημείο που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως μετά τη συνέντευξη ήταν αυτό που αφορούσε τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων. Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος – και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη– σε ανάρτηση του στο facebook είχε μιλήσει για 74 εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

ethnos