Γεραπετρίτης: Υπάρχει μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία

Μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός αρχικά απάντησε στη βασική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στην ύφεση προ κορονοϊού, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «πρωτοπορεί στην αξιοποίηση θεωρητικών αφαιρέσεων». Όμως, συνέχισε, ο ύπατος κριτής αξιολόγησης μιας οικονομίας δεν είναι άλλος από τις αγορές και παρέθεσε τρία στοιχεία:

– Η χώρα δανείστηκε με 1,58% επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο, που είναι το χαμηλότερο στη δεκαετία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δανειζόταν το Μάρτιο του 2019 με κοντά 4% επιτόκιο, δηλαδή έχουμε πέσει στο 1/3.

– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο καλύτερο σημείο εν μέσω πανδημίας, και πολύ καλύτερος από το μέσο όρο της Ευρώπης

– Και το κυριότερο, η Eurostat κατέγραψε ύφεση για την Ελλάδα στο 0,9% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,8%. Η υφεσιακή κατάσταση της Γαλλίας στο πρώτο τρίμηνο ήταν 5%, της Ισπανίας 4%, της Γερμανίας 2,2%. Η Ελλάδα είχε ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό φορτίο, το οποίο ήταν στην εκκίνησή του το πρώτο τρίμηνο, το οποίο βεβαίως ανακόπηκε από την πανδημία, αλλά «βάσιμα μπορούμε να πιστεύουμε σε συνδυασμό με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία», τόνισε.

Στο θέμα, τουρισμός – προστασία από τον κορονοϊό, ο υπουργός Επικρατείας καθησύχασε τους κατοίκους τουριστικών προορισμών και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι «έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα», τα οποία και παρέθεσε εν συνεχεία:

Στα νησιά έχουν αναπτυχθεί 450 κλίνες, οι οποίες θα είναι διατεταγμένες μόνο για τον covid και μπορούν να αναπτυχθούν ως τον αριθμό των 700. Υπάρχουν 20 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν ως 70. Έχουν προβλεφθεί ξενοδοχεία καραντίνας στο απευκταίο σενάριο. Έχουν γίνει 1.100 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά. Συμπερασματικώς, «υπάρχει ένα απόλυτο και, εκτιμώ, ασφαλές πρωτόκολλο για όποιον κίνδυνο υπάρξει στα νησιά μας», υπογράμμισε.

Στα εθνικά θέματα και ιδίως στο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ ανέφερε ότι η συμφωνία με την Ιταλία αποτελεί, άλλωστε, υπόδειγμα διαπραγμάτευσης, ενώ σε ό,τι αφορά με την Αλβανία υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή.

Με την Αίγυπτο, επειδή υπάρχει και η επικάλυψη με το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία», αλλά «η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρχει καθολική λύση στα των ΑΟΖ» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι και με την Αλβανία και με την Αίγυπτο θα προχωρήσουμε στην οριοθέτηση.

Στο ερώτημα αν το πλοίο που έφθασε ως τις ακτές της Λιβύης ήταν «πρόβα» για άλλα τουρκικά σχέδια, απάντησε ότι «και η ίδια η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των παρελθόντων ετών. Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν έχει απέναντί της έναν αδύναμο κρίκο της διπλωματίας, αλλά έναν πολύ ισχυρό παίκτη και για αυτό δύσκολα θα προβεί σε οποιοδήποτε απονεννοημένη πράξη. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο, διαβαθμισμένο πρωτόκολλο το οποίο θα ενεργοποιηθεί για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας», διαβεβαίωσε κλείνοντας.

Στο τελευταίο ερώτημα γιατί, παρά τη σχετική αναφορά από τον πρωθυπουργό χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για σειρά θετικών για εκείνην λόγων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Ο πρωθυπουργός δεν είναι ο συμβατικός πολιτικός», και συμπλήρωσε ότι η πολιτική σκέψη που διατρέχει τον πρωθυπουργό και την παρούσα διακυβέρνηση είναι: να επενδύσουμε το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν την κοινωνία, το κράτος, θα μας φέρουν σε μια νέα εποχή.

parapolitika