Γιατί μας αρέσει τόσο το στοματικό σεξ;

Μεταξύ μας, η ερώτηση γιατί κάνουμε ή δεχόμαστε στοματικό σεξ, μάλλον μοιάζει αφελής. Η απάντηση έρχεται αυτονόητα: γιατί είναι ωραίο. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Παρόλα αυτά, ένας επίμονος νους θα αναζητήσει επιστημονικές εξηγήσεις πίσω από το πρώτο επίπεδο της απόλαυσης.

Και οι εξηγήσεις αυτές υπάρχουν.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί ήδη από το 2000 στο Journal of Reproductive Immunology, το στοματικό σεξ είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ειδικά η κατάποση σπέρματος βοηθά ώστε το σώμα της παρτενέρ να γνωρίσει καλύτερα το δικό σου DNA. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση μελλοντικής εγκυμοσύνης, καθώς το ανοσοποιητικό της  σύστημα δεν θα αντιδράσει κατά την κύηση. Οι περισσότερες άλλωστε επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλονται στο γεγονός ότι ο οργανισμός της μητέρας αναγνωρίζει ως ξένο γενετικό υλικό του πατέρα. Μπορεί να μοιάζει παράλογο, αλλά η έρευνα αυτή υποστηρίζει ότι το στοματικό σεξ αναπτύχθηκε ως πρακτική προκειμένου το σώμα της γυναίκας να αρχίσει να οικειοποιείται σταδιακά με το γενετικό υλικό του συντρόφου της.

Το στοματικό σεξ είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Μια πιο πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό “Evolutionary Psychology”, επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι το στοματικό σεξ μπορεί να μελετηθεί μέσα από το πρίσμα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η καταγραφή της τάση και της διάθεση ενός δείγματος straight ανδρών να κάνουν στοματικό στη σύντροφό τους. Όπως φάνηκε, οι άνδρες που θεωρούσαν ότι η παρτενέρ του ήταν ποθητή και από άλλους άνδρες και ένιωθαν ότι έπρεπε να τους «ανταγωνιστούν», ήταν πιο πιθανό να χαρίσουν έναν οργασμό στη σύντροφό τους μέσω στοματικού σεξ. Οι συγγραφείς του άρθρου εικάζουν ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πιο έντονοι συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στο ζευγάρι κι ειδικότερα ότι το αρσενικό το χρησιμοποιεί ως στρατηγική προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες απιστίας και επομένως να είναι εκείνος που διαιωνίσει τα γονίδιά του.

Το αρσενικό χρησιμοποιεί το στοματικό σεξ ως στρατηγική προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες απιστίας

Παρόλα αυτά, οι παραπάνω ερμηνείες δεν φωτίζουν τους λόγους για τους οποίους το στοματικό σεξ είναι τόσο διαδεδομένο και τις σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Ίσως να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα παράδειγμα όπου οι λόγοι για τους οποίους εξελίσσονται οι συμπεριφορές ενός είδους δεν ταυτίζονται με τους λόγους που γέννησαν αυτές τις συμπεριφορές.

Οι άνθρωποι κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού απολαμβάνουν το στοματικό σεξ επειδή τους αρέσει και το απολαμβάνουν ή γνωρίζουν ότι θα το απολαύσει ο παρτενέρ τους. Και η απόλαυση είναι μια επαρκής αιτία για να συνεχίσου να το χαίρονται.

playboy