Γώγος για ευλογιά των πιθήκων – Τα κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να φτάσουν και τα 1.000

Για την ευλογιά των πιθήκων μίλησε και ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως μεταδίδεται με την επαφή.

Σύμφωνα με τον γιατρό, τα κρούσματα είναι περίπου 100 μέχρι στιγμής, ωστόσο, εκείνο δε που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι η ταχύτατη διάδοση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η αλματώδης αύξηση του αριθμού των νοσούντων σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός. Προβληματίζει ακόμη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλο χρόνο επώασης γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες τα κρούσματα μπορεί να γίνουν 1.000.

Υπάρχει δυναμική στον ιό

«Υπάρχει δυναμική του ιού», είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση αλλά μόνο με την στενή σωματική επαφή, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καταρροή και μυαλγίες. Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά, τους ανοσοκατεσταλμένους και τις εγκύους. Όποιος έχει εμβολιαστεί για ευλογιά, προστατεύεται σε ποσοστό 80% και δεν κινδυνεύει να την περάσει βαριά, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, ενώ για την ώρα, αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά στα μέτρα, ο καθηγητής Παθολογίας είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Το ενδεχόμενο να εκτοξευθούν τα κρούσματα ευλογιά των πιθήκων τις επόμενες εβδομάδες είχε αναφέρει και ο καθηγητής μικροβιολογίας στο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας.

Όπως είπε: «Μέσα σε 10 – 15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000», είπε.

Ίδια τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς με την ευλογιά των πιθήκων

Εξήγησε ότι η κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις.

Ο κ. Πουρνάρας εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, καθησυχαστικός καθώς όπως είπε η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό.

Μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή

Μεταδίδεται παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει.

Επεσήμανε επίσης, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε ότι είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση.

«Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

ΠΟΥ: Έρχονται τρομερές προκλήσεις από την «ευλογιά των πιθήκων»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε την «ευλογιά των πιθήκων» ως μια νέα τρομερή πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα, μαζί με την πανδημία του Covid-19 και την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ο οργανισμός προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων του ιού.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι η πανδημία Covid δεν είναι η μόνη κρίση στον κόσμο και προειδοποίησε για μια «τρομερή σύγκλιση» ασθενειών και άλλων φυσικών καταστροφών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα μαϊμούδες σε όλο τον κόσμο και άλλες 28 ύποπτες μολύνσεις, με τις χώρες που επηρεάζονται να περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τουλάχιστον εννέα χώρες της ΕΕ. Ο κατάλογος του ΠΟΥ δεν περιλάμβανε το Ισραήλ, την Ελβετία και την Αυστρία, οι οποίες έκτοτε επιβεβαίωσαν τα δικά τους κρούσματα.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε 20 κρούσματα της νόσου μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για την ασθένεια, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα είναι κάτι που «πρέπει να μας ανησυχεί».

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ερευνούν ένα τρίτο πιθανό κρούσμα του ιού.

in