Μάτι: 9 μήνες μετά τη φωτιά έθαψαν ομαδικά στο νεκροταφείο Νέας Μάκρης αταυτοποίητα ανθρώπινα μέλη -Τι λέει ο δήμαρχος

Αταυτοποίητα ανθρώπινα μέλη από τη φωτιά στο Μάτι έχουν ταφεί ομαδικά στο νεκροταφείο Νέας Μάκρης όπως αποκαλύφθηκε από ανάρτηση κατοίκου της περιοχής που ενημέρωσε τον Δήμαρχο.

Την είδηση επιβεβαιώνει μιλώντας στο iefimerida.gr ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας ο οποίος εξελέγη, μετά τη φονική φωτιά, και διαδέχθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 τον Ηλία Ψινάκη.
«Τα οστά έχουν ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο από τις 25 Απριλίου του 2019 μετά από αλληλογραφία του Δήμου με την Πυροσβεστική, που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Μέχρι τότε, τα μέλη αυτά παρέμεναν στο νεκροτομείο του Σχιστού κι εγώ από την αντιπολίτευση όπου βρισκόμουν τότε είχα υποβάλλει ερώτημα στην Πυροσβεστική ώστε να πληροφορηθώ για τι ακριβώς πρόκειται. Ωστόσο δεν έλαβα ποτέ απάντηση», αποκαλύπτει ο κ. Τσίρκας .
Αγνωστο αν πρόκειται για μέλη θυμάτων που αναγνωρίστηκαν

Στο μεγάλο ερώτημα αν πρόκειται για μέλη θυμάτων που αναγνωρίστηκαν ή αν ανάμεσά τους βρίσκονται και άλλοι νεκροί πέραν των 102 που έχουν ανακοινωθεί, προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο» λέει ο Δήμαρχος Μαραθώνα. Το γεγονός ότι τα αταυτοποίητα μέλη θάφτηκαν πρόχειρα σε έναν λάκκο, ανοίγει νέο κύκλο οργής στο πολύπαθο Μάτι . «Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να κατασκευαστεί μαρμάρινος τάφος στο σημείο αυτό, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων», σημειώνει ο κ Τσίρκας.

Τη μακάβρια μεταφορά είχε αναλάβει ο Τάσος Παπαμακάριος ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στη Νέα Μάκρη. «Μας ζητήθηκε από τον Δήμο να κάνουμε αυτή τη μεταφορά και δεχθήκαμε αφιλοκερδώς. Παραλάβαμε υπολείμματα σωρών από το νεκροτομείο του Σχιστού και τα πήγαμε με ένα φέρετρο στο σημείο που έχουν ταφεί» λέει στο iefimerida o κ. Παπαμακάριος.
Η ανάρτηση της κατοίκου για τον ομαδικό τάφο

Η Εύα Νικολοπούλου, κάτοικος της περιοχής, όπως αναφέρει στην καταγγελία της, την οποία και δημοσίευσε στο facebook υπάρχει ένα άφτιαχτο ακόμα μνήμα, στο οποίο κρύβεται ένα μακάβριο θέαμα. Όπως την ενημέρωσε ο ιερέας του κοιμητηρίου μέσα εκεί έχουν ταφεί μέλη ανθρώπων που απανθρακώθηκαν την 23η Ιουλίου του 2018.

Συγκεκριμένα αναφέρει «Επειδή τα γεγονότα και ο πόνος στο Μάτι δεν έχει τέλος και ξεπερνά κάθε φαντασία…
Πηγαίνοντας την Πέμπτη να τελέσω τρισάγιο στον τάφο της μαμάς μου στο Κοιμητήριο Νέας Μάκρης έκανα μια…ανακάλυψη!
Στο σημείο που βλέπετε, σύμφωνα με τον ιερέα του κοιμητηρίου, είναι θαμμένα μέλη (!) απανθρακωμένων ανθρώπων εκείνης της αποφράδας ημέρας…».

«Δεν μπορώ να περιγράψω την φρίκη που αισθάνθηκα όταν συνειδητοποίησα την αδιαφορία και την ασέβεια. Τα οστά σε λίγο θα ξεθαφτούν από την βροχή καθώς το χώμα υποχωρεί, οι καρεκλιτσες στη σκιά αποτελούν ιδανικό σημείο για ξεκούραση και κανείς δεν έβαλε έστω ένα σταυρό στα αζήτητα που δεν κατάφεραν ποτέ να συμπληρώσουν κάποιο μακάβριο παζλ…
Αυτή την εικόνα προσβάλλει με έναν ακόμη τρόπο τη μνήμη των νεκρών μας…».

Επειδή τα γεγονότα και ο πόνος στο Μάτι δεν έχει τέλος και ξεπερνά κάθε φαντασία… Πηγαίνοντας την Πέμπτη να τελεσω…
Posted by Εύα Νικολοπούλου on Friday, July 24, 2020

Η απάντηση του δημάρχου στην κάτοικος

Στη συνέχεια η κάτοικος έκανε μία νέα ανάρτηση με την απάντηση που έλαβε από τον δήμαρχο Μαραθώνα και αναφέρει «Σήμερα έλαβα mail από τον δήμαρχο Μαραθώνα κ.Τσιρκα ως απάντηση στην επιστολή μου σε σχέση με το Κοιμητήριο Νέας Μάκρης (προηγούμενη ανάρτηση). Ο κ. Τσίρκας σε αυτό δηλώνει ότι με θλίψη διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής μου και με διαβεβαιώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης του εν λόγω σημείου προκειμένου να αποδοθούν στους νεκρούς οι δέουσες τιμές».

Η απάντηση του Δημάρχου Μαραθώνα Επειδή δεν μου αρέσει απλώς να δημιουργώ εντυπώσεις, επειδή η διάδοσή ψευδών αλλά…
Posted by Εύα Νικολοπούλου on Wednesday, July 29, 2020