Μητσοτάκης για ανασχηματισμό: Δεν είναι της στιγμής, θα το μάθετε από μένα

«Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη μίλησε τόσο για τις επιτυχίες της κυβέρνησης τους πρώτους 12 μήνες, όσο και για τα λάθη.

«Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι θα το μάθετε από μένα. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Μητσοτάκης: Η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα
Τους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις, όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός η δυσκολότερη όλων ήταν εκείνη του γενικού lockdown: «Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη».

Η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί, ωστόσο η χώρα είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν, παρά την ύφεση. Αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

«Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό. Όταν συζητώ με τους Ευρωπαίους, είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για τη Σερβία, είπε ότι «ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή. Έχουμε έναν σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις».

Μητσοτάκης: Ο Ιούλιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος επηρεάστηκε σημαντικά από την επιδημία του κορωνοϊού. Ο Ιούλιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, είπε ο πρωθυπουργός, τόνισε ωστόσο ότι «όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν».

«Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας», σχολίασε σχετικά και σημείωσε ότι «αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας».

Μητσοτάκης για οικονομία: Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι απόλυτα προσανατολισμένη στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. «Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητά της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός και σημείωσε ότι πριν από την πανδημία η οικονομία πήγαινε πολύ καλά.

Όπως εξήγησε, η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και «να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στους 12 μήνες η κυβέρνηση παρήγαγε 85 νομοσχέδια. «Κάναμε αντιμετώπιση κρίσεων», είπε. «Ξεκινήσαμε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα», συμπλήρωσε παραμένοντας στο θέμα της οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι «βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας».

«Παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς απέναντι στο ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που δώσαμε», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δισ. ευρώ. «Θα υποστηρίξουμε την οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ», συνέχισε, λέγοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την οικονομία.

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου μετά την επιτυχία στον Έβρο
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση: «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές». Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιον τρόπο κριθεί κατάλληλος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Άλλα σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη:

-Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόφαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα, για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα.

-Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων.

-Άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας.

-Η πολιτική διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικά. Ήταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια.

-Με ανησυχούν πολύ και η εξέλιξη του κορωνοϊού και οι συνέπειες στην οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.
Πηγή: iefimerida.gr