Μητσοτάκης για Τουρκία στο CNN: Δύο πλοία μας συγκρούστηκαν – Υπάρχει και η Χάγη

Ηχηρά μηνύματα στην γειτονική χώρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κριστιάν Αμανπούρ. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τις μονομερείς ενέργειες και κάλεσε την Τουρκία σε “πολιτισμένο διάλογο”.

“Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες”.

Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ το βράδυ της Τετάρτης (19.08.2020).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και φυσικά στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες. Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη έγινε λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ όπου έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

“Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες. Αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό”, επεσήμανε στο CNN ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιστατικό επακούμβησης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική: “Είχαμε ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο πλοία συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή. Εννοείται πως θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είμαστε ποτέ αυτοί που θα προκαλούμε τέτοια περιστατικά”.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία υπογράμμισε ότι προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο, αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, κλιμακώνοντας απότομα την ένταση.

“Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες.

Κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στα πρόσφατα περιστατικά τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στα γεγονότα στον Έβρο και τόνισε ότι η Τουρκία επιχείρησε τότε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως όπλο για να πετύχει το σκοπό της.

“Καρφιά” για Στόλτενμπεργκ

Ο κ. Μητσοτάκης “κάρφωσε”, εξάλλου, τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας αφορούν τη Συμμαχία και γι’ αυτό το λόγο θα μιλήσει ξανά μαζί με τον γενικό γραμματέα της. Τόνισε δε ότι οι κυρώσεις θα είναι μονόδρομος εάν η Τουρκία συνεχίσει την προβοκατόρικη συμπεριφορά και δεν αλλάξει θέση, με την Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να θέλει να αποτελέσει τη γέφυρα για να συνδεθεί η Τουρκία με την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα των New York Times για απέλαση 1.000 μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης το διέψευσε, αλλά υπογράμμισε ότι περιπτώσεις όπου καταγγέλλεται παράνομη συμπεριφορά από το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή πάντοτε ερευνώνται.

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξει νέο lockdown. “Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες” ανέφερε μεταξύ άλλων.

newsit