Ο Ακάρ απειλεί την Ελλάδα: Ελάτε για διάλογο, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις

Στη λογική των προκλήσεων -απτόητη από τη διεθνή κατακραυγή- επιμένει η Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνες και ότι η Άγκυρα δεν θα παραχωρήσει «ούτε μια σταγόνα νερού».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση γι’ αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», δήλωσε ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

O Τούρκος ΥΠΑΜ χαρακτήρισε «παράλογη» την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «οι ΝΑVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες». Και σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ: “Θέλουμε τα δικαιώματά μας με την προϋπόθεση να παραμείνουμε εντός των συνόρων μας. Από την άλλη πλευρά, δεν δίνουμε ούτε μια σταγόνα νερού, ούτε να καταπατούν τα δικαιώματά μας”
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) August 27, 2020

Αναφερόμενος δε στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας, είπε ότι έχει περάσει ο καιρός που τέτοιες ενέργειες μπορούσαν να φοβίσουν την Τουρκία.
Ακάρ: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα – Θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις»

Ο Ακάρ υποστήριξε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βγαίνουν αμφότερες χαμένες από την πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωών. Από την άλλη, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα αναφορικά με τα «προβλήματα» στο Αιγαίο. «Είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε να αναγνωρίζονται και νόμιμα δικαιώματά μας. (…) Ως Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την ΕΕ ή τη Γαλλία. Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες ημέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ».

Μάλιστα, το Anadolu αναμετέδωσε και στα ελληνικά τις δηλώσεις Ακάρ περί διαλόγου:

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ:
(Προβλήματα στο Αιγαίο) Είμαστε υπέρ της συνομιλίας. Ας συνομιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας. pic.twitter.com/Rwk0rPsdww
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) August 27, 2020

O Aκάρ προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί η δύναμη της Τουρκίας». «Τα σύνορα της Τουρκίας είναι σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πει τι θα συμβεί αν τα παραβιάσετε. Αλλά πάντα υπογραμμίζουμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, ειδάλλως θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις».
Πυρά Ακάρ κατά της Γαλλίας: «Έχουν παρέλθει οι εποχές των παλικαρισμών»

Ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα πυρά κατά της Γαλλίας: «Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά (…). Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προσεγγίζει αντικειμενικά το θέμα με λογικές δηλώσεις που βασίζονται στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις σε όλον τον κόσμο και στοχεύει πραγματικά στη μείωση των εντάσεων. Αλλά απέναντι σε αυτό υπάρχουν οι δηλώσεις που έρχονται από τη Γαλλία που δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές. Όταν εμφανίζεται το συναίσθημα εξαφανίζεται η λογική. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Αλλά είναι φενάκη να νομίζει κανείς ότι εμποδίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα από ασκήσεις και με άλλες πρωτοβουλίες . Οι Γάλλοι έχουν ελεύθερα αεροσκάφη στην Κύπρο. Γιατί ήρθαν εκεί; Είστε εγγυήτρια δύναμη; Έχετε τέτοιο δικαίωμα; Έχουν παρέλθει οι εποχές των παλικαρισμών», είπε.
Πηγή: iefimerida.gr