Ουκρανία: «Ολισθηρό μονοπάτι προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» – Τι βλέπει ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού

Πολλοί είναι πλέον εκείνοι που φοβούνται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν πλέον οι τοποθετήσεις ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την προειδοποίηση που απευθύνει το Politico, τώρα ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ σημειώνει ότι η Δύση εισέρχεται σε μια επικίνδυνη «πίστα» της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ίσως σε ένα «γλιστερό μονοπάτι» που μπορεί να οδηγεί στον Γ’ ΠΠ.

Ο Ντάνατ, αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2006 έως το 2009, συμφωνεί με τη διάθεση στρατιωτικών προμηθειών στο Κίεβο για να αποκρουστεί η ρωσική επίθεση.

«Νομίζω ότι ένας εξωτερικός παρατηρητής θα σχολίαζε πιθανώς ότι έχουμε αυξήσει τον οπλισμό που έχουμε δώσει στην Ουκρανία, πρώτα με αντιαρματικά όπλα και αντιαεροπορικά όπλα και τώρα με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που είναι απολύτως σωστό να κάνουμε», δήλωσε ο Ντάνατ στον δημοσιογράφο Τζέρεμι Βάιν στo express.co.uk.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα, αυτό είναι απολύτως σωστό να γίνει επίσης (σ.σ. να σταλούν)», τόνισε.

«Πάμε σε ένα ολισθηρό μονοπάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα γενικότερο πόλεμο για να είμαστε υπερδραματικοί ή πολύ δραματικοί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;», αναρωτιέται.

Η ρωσική προειδοποίηση – απειλή

Αυτά λέγονται την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «άμεση πρόκληση», προειδοποιώντας για «ανάλογη απάντηση» αν συνεχίσει, υπονοώντας πιθανά πλήγματα σε βρετανικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο.

Η απειλή της Μόσχας για «ανάλογη απάντηση» κατά της Βρετανίας επειδή υποστήριξε ουκρανικά πλήγματα στα μετόπισθεν των ρωσικών γραμμών είναι «παράνομη», υποστήριξε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντόμινικ Ράαμπ.

Είπε, επίσης, ότι το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν απλώς ενισχύει ότι πλέον είναι ένα «καθεστώς παρίας» απειλώντας άλλες χώρες, μεταξύ άλλων διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

«Απολύτως νόμιμο»

Το Κρεμλίνο έχει εξοργιστεί από τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «απολύτως νόμιμο» για την Ουκρανία να πλήξει στρατηγικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Ο Ράαμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Sky News: «Η ρωσική δήλωση είναι παράνομη και αυτό που κάνουμε εμείς είναι νόμιμο, έχουμε το δικαίωμα, όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη σε κάθε κράτος που ασκεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας ενάντια σε μια επιθετική εισβολή.

«Ειλικρινά, αν η Ρωσία αρχίσει να απειλεί άλλες χώρες, αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το «καθεστώς παρίας» της και θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας ότι πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ανάλογη απάντηση

Ο Χίπι είχε υποστηρίξει ότι «δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη πρόβλημα» ακόμη και αν οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν όπλα που είχαν δοθεί από τη Βρετανία για να πλήξουν τη Ρωσία στο έδαφός της «για να διαταράξουν την υλικοτεχνική υποδομή που αν δεν διακοπεί θα συνέβαλε άμεσα σε θάνατο και σφαγή στο ουκρανικό έδαφος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η άμεση πρόκληση από το Λονδίνο του καθεστώτος του Κιέβου σε τέτοιες δραστηριότητες, εάν υπάρξει προσπάθεια υλοποίησής τους, θα οδηγήσει άμεσα στην ανάλογη απάντησή μας».

Στην ανακοίνωση φέρεται να προστίθεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να «επιφέρουν αντίποινα με τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας» εναντίον «κέντρων που λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις» στην ουκρανική πρωτεύουσα.

in