Πριν δύο μήνες ο Τσίπρας ζητούσε συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο, με μερική οριοθέτηση

Υπέρ της τμηματικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο είχε ταχθεί, μόλις προ δύο μηνών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπερ και έγινε με την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο Κάιρο, την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την εν λόγω συμφωνία.

Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Ιουλίου 2020, ο Αλέξης Τσίπρας, από το Φόρουμ των Δελφών, καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, να οριοθετήσει μερικώς και τμηματικά την ΑΟΖ, προκειμένου να ακυρώσει άμεσα το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο βίντεο από την «Ομάδα Αλήθειας» και την συνομιλία του με την Όλγα Τρέμη:

Τσίπρας: […] Πρέπει αυτή η συμφωνία (σ.σ. για ΑΟΖ με Ιταλία) να οδηγήσει σε άμεση διαπραγμάτευση και με την Αίγυπτο για τη διαμόρφωση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αλλά να προχωρήσουμε τώρα…

Τρέμη: Έστω και με μερική οριοθέτηση;

Τσίπρας: Ναι, βεβαίως, μερική οριοθέτηση, τμηματικά θα πάμε».

Σε άλλο σημείο, εξηγούσε ότι η δική του κυβέρνηση δεν συμφώνησε με την Αίγυπτο καθώς τότε δεν υπήρχε η πίεση που προκαλεί το κείμενο Τουρκίας Λιβύης. Παράλληλα, διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συμφωνία όπως αυτή που υπόγραψε την περασμένη Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας:

Τσίπρας: […] Για να πας όμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πρέπει πρωτίστως να έχεις ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική, ώστε στο τραπέζι να μη ζητάει δέκα ο αντίπαλος και εσύ κανένα. Αλλά να ζητάει δέκα ο άλλος, δέκα κι εσύ και να βρεθεί η χρυσή τομή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αυτή τη στρατηγική εισηγούμαστε και γι’αυτό και δίνουμε, προσφέρουμε συναίνεση σε επιλογές που ξέραμε ότι αν τις κάναμε εμείς, η αντιπολίτευση του 2016-17 δεν θα μας έδινε συναίνεση. Όμως, επαναλαμβάνω ότι είναι και διαφορετικές οι συνθήκες, γι’αυτό την προσφέρουμε τη συναίνεση και γι’αυτό δεν το κάναμε εμείς τότε. Διότι δεν είχαμε την πίεση του τουρκολιβυκού συμφώνου…

Ωστόσο, μόλις η συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στο Κάιρο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η η συγκεκριμένη συμφωνία είναι «μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις».
Πηγή: iefimerida.gr –