Rothschild, Boston Consulting και Deloitte σύμβουλοι της ΤτΕ για τη bad bank… αλλά χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία της Bad Bank προχωράει όπως όλα δείχνουν η Τράπεζα της Ελλάδος τουλάχιστον σε ότι αφορά τις υποδομές.
Τις διαδικασίες για τη δημιουργία της Bad Bank προχωράει όπως όλα δείχνουν η Τράπεζα της Ελλάδος τουλάχιστον σε ότι αφορά τις υποδομές.
H επιλογή συμβούλων ήδη διενεργήθηκε σε τρία διαφορετικά επίπεδα μέσα από προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
O πρώτος σύμβουλος έχει την ευθύνη για τη δομή της Bad Bank και είναι η Rothschild, ο δεύτερος πρόκειται να ασχοληθεί με την διαδικασία υποδοχής των προβληματικών χαρτοφυλακίων και είναι η Boston Consulting Group και ο τρίτος θα εξειδικεύσει όλα τα ζητήματα της φορολογικής μεταχείρισης και κυρίως το δύσκολο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και είναι η  Deloitte.
Με τρεις λοιπόν συμβούλους προχωράει η διαδικασία.
Ωστόσο ένα μείζον θέμα παραμένει η εξεύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος το οποίο θα πρέπει να γίνει εφόσον γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς σε αυτήν την φάση από τον προϋπολογισμό χρήματα δεν υπάρχουν παρατηρούν παράγοντες που παρακολουθούν το εγχείρημα.
Οι τράπεζες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς  τις διαδικασίες σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις και τον Ηρακλή.
Δημιουργώντας holding εταιρίες λύνουν το πρόβλημα των ζημιών και επομένως του αναβαλλόμενου φόρου.
Οπότε τι θα μείνει για τη Bad Bank η συζήτηση της οποίας ενδέχεται να πιέσει και τις τιμές των τιτλοποιήσεων;
Είναι νωρίς πάντως για να αξιολογηθούν τα ζητήματα στο σύνολό τους αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες που αυτό που τους νοιάζει είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε σχέση με τα μορατόρια.
Ολα αυτά τα δάνεια που έχουν παγώσει θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και να υπάρξει ένας απολογισμός για τις τράπεζες ποια από αυτά είναι εκ νέου ενεργά και ποιά όχι αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πηγές.
Σε αυτό το σημείο θα γίνει και ο απολογισμός της Bad Bank η χρήση της οποίας αν υπάρξει αναμένεται να αφορά τα μορατόρια και τα δάνεια του κορωνοϊού αφού αυτές οι χορηγήσεις θα τεθούν υπό κρίση κυρίως μετά την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας.
Ωστόσο ο τρόπος της διαχείρισης ακόμη και από την ΕΚΤ έχει ασφαλώς επιφέρει μια διάσταση απόψεων όπως αυτή έχει καταγραφεί αρκετές φορές μέχρι στιγμής.
Επομένως η εικόνα σε ότι αφορά την Bad Bank αναμένεται να διευκρινιστεί περαιτέρω με το αποτύπωμα της πανδημίας στις ελληνικές τράπεζες αποτύπωμα που θα αρχίσει να φαίνεται από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί με τα stress tests τα οποία προσδιορίζονται για την επόμενη χρήση.
Ας σημειωθεί πάντως πως τα μορατόρια θα είναι παρόντα μέχρι το τέλος του έτους και για κάποιους κλάδους όπως ο τουριστικός μέχρι το τέλος και του επόμενου έτους.
Μέχρι στιγμής 18 δισ. ευρώ δάνεια έχουν παγώσει και εκτιμάται πως αν και ενήμερα δάνεια  περίπου το 10% από αυτά θα καταστούν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα όταν τελειώσει η περίοδος χάριτος.

www.bankingnews.gr