Το ΣτΕ δίνει αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους -Η απόφαση

Για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Δικαιώνονται μόνο οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι

Συνεπώς, σύμφωνα με τις πέντε αποφάσεις της 25μελούς Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι οι οποίοι ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, για το διάστημα 2013-2015, για τις περικοπές που έχουν υποστεί, δικαιώνονται για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Πάντως, σήμερα μπαίνει ένα τέλος στην αγωνία των περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχων με την απόφαση της Ολομέλειας.
Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν προσφύγει

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σχετικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Ωστόσο, αναφορικά με το διάστημα από το 2013 έως και τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη αποφασίσει το 2015. Δηλαδή ότι τα αναδρομικά μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Πηγή: iefimerida.gr –